Štete od poplava u Malinskoj iznose golemih 9 milijuna kuna

“Imamo zapise s privatnih meteoroloških stanica da je toga kobnog, 18. studenoga, u vremenskom razdoblju od samo tri sata (između 5 i 8 sati ujutro) palo oko 150 litara kiše. U Sv. Antonu je od pola noći do 10 sati ujutro palo 198 litara, s činjenicom da je i prethodnih dana padala kiša i natopila polja”, ističe Kraljić

U obraćanju mještanima u 100. broju lista Naši zvoni, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić među ostalim se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su ovo područje pogodile 18. studenog 2022. godine. Tom prilikom podsjetio je na obim, uzroke i posljedice šteta, kao i na ukupnu visinu štete zbog koje je Primorsko-goranska županija u konačnici proglasila i prirodnu nepogodu. Naime, jedan od uvjeta za proglašenje prirodne nepogode jest da visina štete prelazi  20 posto izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave, što je u ovom slučaju ispunjeno.

Kako ističe načelnik Kraljić, 2022. godina u Malinskoj će ostati upamćena kao rekordna – i to kako u pozitivnom, tako i u negativnom kontekstu.

“Nakon rekordne suše u ljetnim mjesecima, bez doslovno kapi kiše i nikad tako toplog listopada, nastupilo je razdoblje velikih kiša u studenom koje je 18. studenoga kulminiralo bujicama, poplavom i visokim vodama koje ni najstariji stanovnici Dubašnice i otoka Krka ne pamte. Ono što je bilo simptomatično je da su se sva polja napunila vodom na području između gornjih sela i vale, a posebice Polje kremensko i Polje dubašljansko, kao i svi dolci Poganke i Svetoga Antona koji su se na kraju izlili klancima i cestama prema Malinskoj, Bogovićima, Milčetićima, Zidarićima i Vantačićima te učinili nam veliku štetu na javnim površinama, prometnicama i infrastrukturi i imovini građana na njihovim privatnim objektima”, piše Kraljić.

Visina štete na javnim površinama i općinskoj imovini te na privatnim objektima, prema trenutno objavljenim podacima je golema – čak 9 milijuna kuna. Proglašenjem elementarne nepogode, dobivenim sredstvima Općina će pokriti tek manji dio navedenog iznosa, dok će se za ostatak morati pobrinuti sama.

Kako ističe načelnik, postojeći sustavi oborinske odvodnje toga 18. studenog jednostavno nisu imali šanse pred tolikom količinom oborina.

“Razgovarat ću s Hrvatskim vodama kako bismo zajedno iznašli rješenje kojim bismo pokušali spriječiti ili barem ublažiti ovakve događaje u budućnosti.  Naočigled sviju sada možemo tvrditi da se klimatske promjene neće događati samo u bliskoj budućnosti, jer im praktički svakodnevno svjedočimo. Naime, imamo zapise s privatnih meteoroloških stanica da je toga kobnog, 18. studenoga, u vremenskom razdoblju od samo tri sata (između 5 i 8 sati ujutro) palo oko 150 litara kiše. U Sv. Antonu je od pola noći do 10 sati ujutro palo 198 litara, s činjenicom da je i prethodnih dana padala kiša i natopila polja”, ističe načelnik.

“Ovim putem zahvaljujem svima koji su istog dana dali sve od sebe da se stanje u Malinskoj i pogođenim mjestima vrati u normalu. Posebice zahvaljujem vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Krk, našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Malinska-Dubašnica kojima su odmah upomoć uskočili DVD-ovi susjednih nam općina, kao i MUP-u; županijskim službama, Crvenom križu i naposljetku našem Komunalnom društvu Dubašnica. Moram spomenuti pomoć brojnih volontera, a želim naglasiti da ćemo tijekom 2023. godine iznaći neki način pomoći najoštećenijim kućama i najugroženijim obiteljima koje su pretrpjele veliku psihološku i napose materijalnu štetu. Sada je vidljivo da napori u izgradnji oborinske odvodnje imaju svoj smisao, ali često nisu dostatni za ono što nam klimatske promjene donose, a kao zaključak nameće se i „zdravonarafski“ da treba sagraditi novi Vatrogasni dom u Poslovnoj zoni Barušić, koji će imati i svoju društvenu namjenu. To je glavni kapitalni projekt vrijedan više od 12 milijuna kuna za mandatno razdoblje 2021. – 2025. koji je upravo sada u procesu izdavanja građevinske dozvole kako bismo ga mogli prijaviti na natječaje EU-a koji potiču izgradnju tako važnih infrastrukturnih objekata za lokalnu zajednicu”.

error: Content is protected !!