Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir dodijeljena Erasmus akreditacija

U okviru programa Erasmus+, koji je pokrenut još 2014. godine, stvorene su brojne mogućnosti za mobilnost i suradnju u području obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta.

Na natječaju za dodjelu Erasmus akreditacija u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te odgoja i općeg obrazovanja, od 33 prijavljene ustanove njih 13 je zadovoljilo natječajne uvjete i kvalitetom zaslužilo dodjelu Erasmus akreditacije, a među njima svoje je mjesto pronašla i krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir.

Dodijeljena akreditacija, za razdoblje od 2021. – 2027. godine, izabranim ustanovama omogućit će lakši pristup financiranju u okviru Ključne aktivnosti 1 u novome programu Erasmus+. Dakle, ta akreditacija otvara brojne mogućnosti ne samo za mobilnost u svrhu učenja, već i za profesionalni i osobni razvoj. Jer stjecanje novih znanja i iskustava u inozemstvu za učenike predstavlja zaista vrijedno iskustvo, dok se u uspješnosti Erasmus projekata u strukovnom obrazovanju odražava kvaliteta obrazovne klime.

„Jako nam je drago što su među akreditiranima ustanove različitih profila – i osnovne i srednje škole (gimnazije i strukovne škole) te dva dječja vrtića, koji su dosad bili slabije zastupljeni u Programu pa u njihovo osnaživanje već nekoliko godina ulažemo poseban trud. Sa zadovoljstvom primjećujemo i odličnu geografsku raspodjelu akreditiranih organizacija”, zaključila je Ivana Puljiz i dodala kako Erasmus akreditacija ne podrazumijeva izravno financiranje i nije uvjet za sudjelovanje u programu, što znači da one organizacije koje ju nemaju i dalje mogu prijavljivati svoje pojedinačne projekte ili se naknadno prijaviti za dodjelu akreditacije.

Ustanove koje su se prijavile na natječaj morale su predočiti Erasmus plan, odnosno hodogram svih onih aktivnosti kojima će se omogućiti realizacija ključnih potreba ustanove te tako unaprijediti kvaliteta obrazovanja i osposobljavanja, odnosno ojačati europska dimenzija poučavanja i učenja. Među odgojno-obrazovnim ustanovama kojima su, naposljetku, akreditacije i dodijeljene dva su dječja vrtića, sedam osnovnih i četiri srednje škole iz različitih krajeva Hrvatske.

U okviru programa Erasmus+, koji je pokrenut još 2014. godine, stvorene su brojne mogućnosti za mobilnost i suradnju u području obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta. Program sudionicima omogućuje stjecanje dragocjenih vještina i iskustava te doprinosi modernizaciji obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima u čitavoj Europi. Novim se programom (2021. – 2027.) tako nastoje ostvariti još veća uključivost, dostupnost i održivost, s time da među važnije ciljeve tog Programa spada i potpora digitalnoj tranziciji u europskom obrazovanju, kao i pružanje pomoći u izgradnji europskog prostora obrazovanja, pri čemu je Erasmusova akreditacija presudna za ostvarenje tog cilja.

error: Content is protected !!