FOTO Spomen pločom, monografijom i bogatim programom obilježen 100. rođendan Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku

Uz glazbeni dio u učeničkoj izvedbi i bogatu izložbu fotografija, ovom je prilikom predstavljena i Monografija Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, koja predstavlja pravi školski vremeplov i bogatu riznicu informacija o ovoj jedinstvenoj srednjoškolskoj ustanovi

Točno na današnji dan, 12. listopada daleke 1921. godine, u gradu Krku utemeljena je Mala realna gimnazija, čime i službeno započinje srednjoškolsko obrazovanje na Zlatnom otoku. Obilježavanje ove velike i važne obljetnice započelo je još lani, nizom aktivnosti i programa koji su kulminirali dvjema važnim događajima održanim ovoga tjedna. U ponedjeljak je tako ispred zgrade Županije, na Trgu Josipa bana Jelačića u centru grada Krka, uz prigodnu svečanost otrivena spomen ploča kojom je obilježeno mjesto “starta” obrazovanja generacija mladih otočana. Upravo u ovoj zgradi, u neposrednoj blizini Gradske uprave, prije točno stotinu godina prvi krčki srednjoškolci sjeli su u klupe Male realne gimnazije, a sve što je slijedilo je – povijest.

Uz prisutstvo stote generacije krčkih gimnazijalaca, spomen ploču otkrili su gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić i ravnateljica krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Đurđica Cvitkušić, a finalni dio svečanosti na rasporedu je bio danas u samoj školi.

Bogat program brojne okupljene je odveo stotinu godina u prošlost, podsjećajući na najzaslužnija imena krčkog obrazovanja, ali i istaknuvši uspjehe, postignuća, promjene i planove – sve pred brojnim uzvanicima, među kojima su sjedili i svi otočni načelnici i gradonačelnik Grada Krka, kao i brojna poznata krčka imena, sadašnji i bivši učenici, među kojima su pojedini ovih dana proslavili i 50. godišnjicu mature.

Uz glazbeni dio u učeničkoj izvedbi i bogatu izložbu fotografija, ovom je prilikom predstavljena i Monografija Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, koja predstavlja pravi školski vremeplov i bogatu riznicu informacija o ovoj jedinstvenoj srednjoškolskoj ustanovi. Među ostalim, u ovoj će Monografiji mnogi pronaći i poznata im imena, budući da donosi i kompletan popis svih maturanata koji su u posljednjih stotinu godina maturirali u krčkoj srednjoj školi.

error: Content is protected !!