Sinoć je započeo ovogodišnji Creski kaić: Veliko finale održat će se za vikend

Dani creske pomorske baštine i tradicije „Creski kaić“ i ove godine donose brojne atraktivne programe poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, odličnih glazbeno zabavnih programa, a sve uz vrhunske creske gastronomske delicije.

Cres – Sinoćnjem svečanom otvorenju Creskog kaića prethodila je brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje se obnovila stara drvena barka. Ovogodišnji Creski kaić započeo je nastupom Puhačkog orkestra Josip Kašman, nakon čega su uslijedila otvorenja izložbi Zajednice Talijana Cres i Creskog muzeja. Creski kaić pozdravnim su govorima službeno otvorili zamjenica župana Primorsko goranske županije Marina Medarić, gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović, direktorica TZG Cres Željka Stašić i Marčelo Damijanjević, predsjednik Jedriličarskog kluba Reful Cres. Iako su kišne kapi omele početak turnira u boćanju, za odličnu zabavu se pobrinula klapa Burin koja je posjetitelje zabavljala do dugo u noć.
Danas, u utorak, 31. svibnja u cresku je luku uplovio tradicijski brod Nerezinac, koji će činiti posebno atraktivnu kulisu događanju, obzirom da se radi o muzeju na otvorenom. Započet će i turniri u boćanju, briškuli i trešeti, dok će se za gastro ponudu pobrinuti Zajednica Talijana Cres koja će posjetiteljima ponuditi degustaciju tradicionalnih creskih jela. Svi posjetitelji uživat će i u Creskoj butegi, sajmu tradicionalnih creskih proizvoda i suvenira. U večernjim satima posjetitelje očekuje iznimno atraktivan koncert klapa Teha i Čikat, koje će zapjevati s morske pučine, s palube broda Nerezinac.
Srijeda, 1. lipnja donosi hvaljenu hit komediju „Casabianca“ u izvedbi Maria Lipovšeka Battifiace i Irene Grdinić, turnire u boćanju, briškuli i trešeti, radionice za velike i male te nastup Antonia Krištofića u večernjim satima na Pišarjoli.
U četvrtak, 2. lipnja održat će se finale turnira u boćanju, briškuli i trešeti te radionica tehnike pergamano uz nastupe creskih malih mažoretkinja i Tria Asi. U sklopu događanja predstavit će se i monografija „Svjetioničarski libar mali“ u čast 150 godina svjetionika Kovačine.
Petak, 3. lipnja, označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila te početak međužupanijskog prvenstva Sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu, ali i glasno te posjetiteljima vrlo atraktivno, Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“, staroj otočnoj igri iz vremena Rimljana, koje će u 17:30 sati započeti u Gradskoj loži. Za najmlađe su program pripremili DND Cres i DND Lošinj, a svi zainteresirani moći će saznati više i o Life Delfi projektu i aplikaciji za prikupljanje podataka o morskim sisavcima Marine Ranger. Ispred Creskog muzeja, s početkom u 19 sati, održat će se šahovski turnir, a sva događanja pratit će priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic te Creska butega, sajam tradicionalnih creskih proizvoda i suvenira. Još jedno posjetiteljima vrlo atraktivno događanje, natjecanje u potezanju konopa, održat će se na Trgu Frane Petrića od 20 sati, dok će od 21 sat na Pišarjoli sve okupljene rasplesati Infinity bend.
Subota, 4. lipnja donosi veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića. Sve započinje u jutarnjim satima natjecanjima u podvodnom ribolovu i udičarenju, dok će centralno događanje Creskog kaića, regata tradicijskih barki, startati točno u 12 sati. Očekuje se veliki broj sudionika i tradicijskih plovila. Od 15 sati Trgom Frane Petrića širit će se neodoljivi mirisi jer tada započinje Brudetijada, tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta od ribe, a kako za dobar brudet treba vremena i ljubavi izbor najboljeg brudeta i degustacija održat će se u 19 sati. U 20 sati na Pišarjoli će se podijeliti nagrade najboljima u tradicijskoj regati i ostalim turnirima održanim u sklopu Creskog kaića, nakon čega će sve cresane i njihove goste do dugo u noć zabavljati bend Lorean Day. Posebna atrakcija zadnje večeri Creskog kaića, bit će igra jedara i svjetla koju će stvoriti spoj svjetlosnog showa i noćne plovidbe tradicijskih plovila. U nedjelju, 5. lipnja Creski će kaić zatvoriti Jazz koncert Filip Flego Quarteta na kaiću.
Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, sufinancirano je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a održava se uz potporu Grada Cresa, TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.
Foto: Walter Salković
error: Content is protected !!