Šetemana od pašte: Okusi i mirisi tradicijske kuhinje u žminjskim restoranima i konobama

Žminjska fešta od pašte najprije se zvala Makarunijada, pa je nakon nekoliko godina preimenovana u Istarski festival pašte, a njezin višegodišnji doprinos razvoju istarskog i hrvatskog gastronomskog turizma nedavno je zasluženo nagrađen dodjelom brončane povelje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” upravo ovoj manifestaciji.

Žminj – U Istri nema fešte bez prave domaće pašte, bez tradicijske tjestenine u različitim karakterističnim formama i oblicima koje poznajemo kao fuže, njoke, makarune, raviole, tajadele, pasutice, bigule i još svakako drugačije, a u Žminju je pred dvadesetak godina pokrenuta fešta nad feštama posvećena upravo pašti. Ta se žminjska fešta od pašte najprije zvala Makarunijada, pa je nakon nekoliko godina preimenovana u Istarski festival pašte, a njezin višegodišnji doprinos razvoju istarskog i hrvatskog gastronomskog turizma nedavno je zasluženo nagrađen dodjelom brončane povelje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” upravo ovoj manifestaciji. Kako ove godine zbog korone nije bilo Istarskog festivala pašte u izvornom obliku, preostaje nam u pašti na istarski način, uz ukusne preljeve i dodatke nadahnute istarskom tradicijskom kuhinjom, uživati kroz predstojeću „Šetemanu od pašte” tijekom koje će pet konoba i restorana Žminjštine ponuditi domaću, ručno rađenu tjesteninu, u kreativnim jelima po promotivnoj cijeni od 90 kuna u što je uračunata i čaša vina ili soka.

KONOBA PULI JURIĆA (Jurići 1, Žminj, 052/846 678), poznata po ručno rađenoj tjestenini i vlastitom vinu nagrađivanom na Vinistri te smotri u Gračišću, nudi makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo.

KONOBA PULI PINETA (Karlov vrt 1, Žminj, 098/991 1795) koju je osnovao bard istarske gastronomije Josip Pino Kuhar i koju preporučuje internacionalni gastro-vodič Gault & Millau, nudi makarune s rukolom i pršutom uz teletinu na padelu.

RESTORAN POD LADONJON (9. rujna 20, Žminj, 052/846 675), kultna žminjska konoba gdje se u vrijeme redovnog žminjskog samnja redovito dolazi na tripice, priprema njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama.

RESTORAN ŽMINJKA (Stara vrata 7d, Žminj, 052/846 438) koji dogodine slavi pedesetu obljetnicu rada, u Šetemani od pašte nudi fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama.

BISTRO & BAR GIARDINO (9.rujna 2, Žminj, 091/9074621), najmlađi ugostiteljski objekt na Žminjštini, otvoren ove godine i već poznat po spoju internacionalne i tradicionalne kuhinje te po velikom izboru piva, pripremat će pljukance s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir.

O više detalja iz ponude žminjske Šetemane od pašte saznajte na web i facebook stranicama Turističke zajednice općine Žminj.

error: Content is protected !!