Savjet mladih Grada Krka kao most između mladih Krčana i Gradskog vijeća

Ovogodišnji plan koncentrirao se na suradnju s Udrugom Kreativni Krk i edukativne online tečajeve, poput edukacija o pokretanju online biznisa ili pak korištenje subvencija za mlade

Što Krk može ponuditi mladima? Što je dobro, što bi se moglo poboljšati, kako to učiniti i kome se obratiti? U Gradu Krku odgovor na ovo pitanje leži u Savjetu mladih, savjetodavnom tijelu Grada Krka koje je osnovano s ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini.

Konkretno, to znači da su članovi Savjeta mladih Grada Krka one osobe koje će služiti poput mosta između Gradskog vijeća i mladih Krčana i biti njihov glas u donošenju odluka, programa i drugih akata važnih za unapređivanje položaja mladih na području grada. Ove godine Savjet čine Valerija Maraković, Petra Ivić Vrhovac, Lucija Kosić Palić, Mihael Radić, Nadja Nekić i Mateo Žužić, a za predsjednika je izabran Leon Prendivoj.

“Mladi često nisu involvirani u rad zajednice, nisu zainteresirani za sudjelovanje, a malo njih aktivno radi na promjenama. Savjet mladih ove je godine izabran nešto kasnije nego inače zbog koronavirusa, zbog čega smo se manje imali priliku i sastajati, a i budžet nam je nešto manji, no imamo na raspolaganju 20 tisuća kuna za program koji smo donijeli za ovu godinu”, kaže Leon, najavljujući da će već dogodine ta svota rasti. Nada se da se s normalizacijom epidemiološke situacije dobiti priliku i za intenzivniji rad.

Ovogodišnji plan koncentrirao se na suradnju s Udrugom Kreativni Krk i edukativne online tečajeve, poput edukacija o pokretanju online biznisa ili pak korištenje subvencija za mlade.

“Nakon što nam se udruga Kreativni Krk obratila za pomoć u skupljanju financija za što kvalitetnije pokretanje njihovog programa „Kreativne Radionice Kreativnog Krka“, jednoglasno je prihvaćena njihova ponuda od Frisd d.o.o.. Naime, želimo pomoći udruzi Kreativni Krk u nabavi uredskog materijala potrebnog za kvalitetno vođenje radionica. Pošto smo saznali da preko 20 mladih ide na program ElMusicante škola gitare, a na jesen se planira povećanje broja polaznika te pokretanje još 2 nova programa koja će zasigurno privući veliki broj mladih (školske i predškolske djece), smatramo da je dobar potez da podržimo program i da odobrimo njihovu zamolbu za pomoć. Smatramo da su manifestacije koje organizira udruga Kreativni Krk od velike važnosti za život mladih u gradu, te želimo pomoći rad i trud mladih ljudi. Dobili smo i zamolbu udruge Kreativni Krk da kao Savjet mladih podržimo njihovu najpoznatiju manifestacija, Tramonto festival, na način da pokrijemo troškove jednog izvođača. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen”, navodi se u ovogodišnjem programu rada Savjeta mladih Grada Krka.

Članovi također planiraju i suradnju s drugim savjetodavnim tijelima mladih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, sve kako bi se i sami dodatno educirali i prikupili vrijedna iskustva iskusnijih kolega.

“Problem je što mnogi mladi nisu zadovoljni, ali jako malo njih je uključeno u rad zajednice. Tako nećemo postići promjene i zato sam se i osobno odlučio politički angažirati”, pojašnjava svoje razloge Leon Prendivoj, koji za sljedeću godinu najavljuje i veći broj aktivnosti.

Osim samog programa Savjeta mladih, njegovi članovi sudjeluju i u izradi, provedbi i praćenju provedbe lokalnog programa za mlade, daju pisana očitovanja i prijedloge nadležnim tijelima o potrebama i problemima mladih, a po potrebi predlažu i donošenje programa za otklanjanje nastalih problema i poboljšanje položaja mladih. Istovremeno, zadatak im je informirati mlade Krčane o svim za njih bitnim pitanjima te poticati razvoj financijskog okvira provedbe politike namijenjene mladima.

error: Content is protected !!