Ribarski dan u Baški: Tradicija, gastronomija i zabava uz Nenu Belana i klapu Cambi

U subotu će svi ljubitelji odlične glazbe uživati uz hitove Nene Belana & Fiumensa i energični nastup grupe Venus, dok u nedjelju stižu ljubimci publike, jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa, klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca

Ribarski dan, mnogima omiljena bašćanska manifestacija, održat će se tradicionalno u prvom vikendu kolovoza, od 4. do 6. kolovoza, s bogatim programom koji će posjetiteljima pružiti priliku da kroz zabavu, gastronomiju i glazbu upoznaju i dožive lokalnu baštinu i u Baški provedu nezaboravne dane i noći.

Plave morske dubine kroz stoljeća su bile izrazito velikodušne prema stanovnicima Baške, od kojih su mnogi svoj životni vijek proživjeli kao ribari. Tradicionalna manifestacija Ribarski dan, koja se u Baški organizira još od davne 1910. godine, uspješno čuva umjetnost ribarenja te vještinu pripremanja ribljih jela. Ova manifestacija, koja je započela kao natjecanje među mještanima, sada je centralni dio bašćanskoga ljeta, koji mnogi s radošću iščekuju i vjerno mu se vraćaju.

Uz izložbu i filmove Klonomira Seršića koji nas vraćaju u prošlost, prvi dan manifestacije bit će posvećen tradiciji, glagoljici i folkloru, a svi zainteresirani iz prve ruke, od iskusnih mještanki i mještana, moći će saznati tajne izrade tradicionalne krčke tjestenine – šurlica – te savladati vještine vezivanja mornarskih čvorova i krpanja ribarske mreže. Kao mnogima omiljena točka prvoga dana manifestacije, nezaobilazan je i defile ribarskih barki i brodova. Svi su pozvani da se sa svojim ribarskim barkama pridruže defileu ili da se ukrcaju na turističke brodove i uživaju u besplatnoj večernjoj panoramskoj vožnji i jedinstvenom pogledu na luku Baška.

Početak subotnjeg programa obilježit će brojna jedra željna utrke na maloj regati Revije jedrenja otoka Krka, dok će se kasnije poslijepodne održati centralni dio manifestacije, koji već tradicionalno privlači najviše pogleda i zanimanja od strane turista i posjetitelja. Povorka ribara i mještana, kojoj se svi mogu priključiti ili je podržati kao promatrači, uz glazbenu pratnju uvijek dobro raspoloženih članova Frula Banda, kretat će se od Stare rive do Vele Plaže, gdje će znatiželjnim promatračima demonstrirati izvlačenje ribarske mreže.

Nakon burnih petka i subote, nedjelja je rezervirana za opušteniji ton, uz panoramsku vožnju brodom “Baška” do najpoznatije uvale Vele luke i posjet ribarskom muzeju Buymer. Vožnja brodom prije zalaska sunca, uz prigodni riblji meni i čašu vrhunskog vina te glazbu uživo i pogled na Bašku u smiraj dana, zasigurno će dugo ostati u sjećanju.

Nakon uzbudljivih dnevnih programa prepunih događanja, večeri su rezervirane za zabavu pored ljetne pozornice na Staroj rivi, koja će ugostiti velika imena hrvatske glazbene scene. Za odličnu atmosferu prve večeri Ribarskoga dana zaduženi će biti neumorni Koktelsi i grupa Dellboys. U subotu će svi ljubitelji odlične glazbe uživati uz hitove Nene Belana & Fiumensa i energični nastup grupe Venus, dok u nedjelju stižu ljubimci publike, jedna je od najpoznatijih i najboljih dalmatinskih klapa, klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca.

Ribarska noć nezamisliva je bez ribljih specijaliteta, a raznovrsnu ponudu svježe ribe i morskih delicija, vješti kuhari u brojnim ugostiteljskim objektima pretvorit će u rapsodiju okusa, mirisa i uživanja u slasnim zalogajima.

Uz atraktivne sadržaje poput potezanja konopa, hodanja po gredi i turnira u briškuli i trešeti zabave neće nedostajati, a kako bi se tradicija nastavila i kroz nove generacije, tu su i brojne radionice za djecu. Za najmlađe je organizirana dvodnevna mala škola ribarenja, a priliku za upoznavanje morskog svijeta iz neposredne blizine omogućit će i posjet Akvariju Baška, koji će za vrijeme trajanja manifestacije svim mlađim posjetiteljima do 12 godina u pratnji roditelja omogućiti slobodan ulaz.

“Doživite specifičan šarm našeg malog mjesta i njegovih ljudi, u periodu kada je cijelo mjesto preplavljeno prugastim majicama i osmjesima brojnih mještana i posjetitelja, ribara i ugostitelja te brojnih članova udruga koji će se potruditi da se svi osjećaju ugodno, te uživaju u atmosferi, druženju, glazbi i gastronomiji. Potražite izložbu kreativnih malih polaznika Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Baška ili jedan od brojnih prigodnih foto punktova i ovjekovječite fotografijom ove posebne trenutke provedene u Baški!” kažu iz TZO Baška.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
error: Content is protected !!