RAZGOVOR Ivana Kovačić, TZG Krk: Sufinanciranjem COVID testa, gastro projektima i Caminom Krk do gostiju u posezoni

“Ono što nam sada slijedi je jedna gastro priča. Osluškujući teren, ovih dana ćemo poslati poziv našim restoranima, konobama i ugostiteljima da se krajem listopada i u studenom uključe u promotivnu akciju s naglaskom na tradicionalnim jelima i namirnicama.”

Svi turistički djelatnici slažu se u jednom – nikada izazovnije godine za turizam od ove, aktualne 2020. godine. U situaciji u kojoj se cijenio svaki gost i svaki popunjeni krevet, turistički djelatnici morali su zaista biti kreativni, djelovati u najkraćem mogućem vremenu, iz dana u dan prilagođavati planove i sve to uz rizik organizacije u vremenu kada se okolnosti doslovno mijenjaju iz minute u minutu. Ostvariti dobre rezultate u takvim okolnostima pravi je podvig, a Turistička zajednica Grada Krka nakon podvučene crte ima razloga biti zadovoljna. Brojke su jasne.

 “Ukupna ostvarena noćenja komercijalnog i nekomercijalnog smještaja za razdoblje svih 9 mjeseci 2020. godine iznose 872.832, što je 55% u odnosu na isto razdoblje prošle godine a ukupan broj ostvarenih dolazaka 119.831, odnosno 51% u odnosu na 2019. godinu. Pritom je važno istaknuti podatak o povećanju turističkog prometa domaćih gostiju u komercijalnom smještaju u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

Naime, u prvih 9 mjeseci ove godine bilježimo 10.890 dolazaka domaćih gostiju, što je 24% više nego prošle godine, te 32% i 48% u odnosu na 2018. i 2017. godinu. Domaći gosti su ostvarili 43.903 noćenja što je 7% više nego prošle godine, te 14 % i 22% više u usporedbi s brojem noćenja u 2018. i 2017. godini. Treba istaknuti da je u kolovozu ostvareno 42% više noćenja domaćih gostiju nego prošle godine, te 65% odnosno 68% više nego u 2018. i 2017. godini. U rujnu ostvareno 104% više noćenja domaćih gostiju u odnosu na prošlu godinu, te 96% i 149% više nego u rujnu 2018. i 2017. godine”, kaže nam direktorica TZ-a Grada Krka Ivana Kovačić.

Jasni su to pokazatelji da se u Krku radilo dobro, a aktualne brojke služit će i kao putokaz za budućnost.

“Najviše noćenja u prvih 9 mjeseci ove godine ostvario je obiteljski smještaj pri čemu su iznajmljivači ukupno ostvarili 62 % noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s time da su iz te skupine smještaja objekti u domaćinstvu s 5 zvjezdica ostvarili gotovo 93 % lanjskog prometa, a objekti s 4 zvjezdice 71% noćenja u odnosu na lani. Vrijedno je spomenuti i podatak da je učešće objekata s 4 i 5 zvjezdica u ukupnim noćenjima čak 50%.

Bitno je istaknuti da na našem području bilježimo porast broja ležaja u objektima u domaćinstvu više kategorije, iako su prognoze išle u smjeru odjavljivanja ležaja u ovoj sezoni. Objekti s 4 zvjezdice imaju 3 % više ležajeva nego prošle godine, a oni s 5 zvjezdica 6 % više nego u 2019. godini.

Vrlo dobre rezultate bilježe i objekti na OPG-u (obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu) koji su ostvarili 88 % prošlogodišnjih noćenja. Iz toga možemo zaključiti da su u ovim “kriznim” okolnostima na našem području boravili gosti čiji je preferirani smještaj bio onaj više kategorije, odnosno onaj koji nudi kvalitetu i omogućuje privatnost gostiju”, objašnjava direktorica TZ-a Grada Krka, navodeći i jednu neočekivanu prednost sezone iza nas.

Naime, zbog nužnosti prijave u eVisitor, odnosno uvođenjem sustava Enter Croatia zabilježeno je povećanje od oko 8% u nekomercijalnom smještaju, čime je donekle uveden red u dijelu gostiju koji su ranije ostali neprijavljeni.

“Istovremeno, gosti koji se već godinama vraćaju u Krk komentirali su kako je upravo ovogodišnji broj turista bio optimalan – bez prevelikih gužvi, uz visokokvalitetne sadržaje predviđene za manji broj publike te uz vrhunsku ponudu i veći broj objekata najviše kategorije. To je ujedno i smjer u kojem grad Krk želi ići”, kaže nam Ivana Kovačić.

Kada govorimo o sadržajima u sezoni iza nas, unatoč vrlo nezahvalnoj poziciji organizatora događaja usred pandemije, TZG Krk je uspješno odradio ukupno šest glazbenih događanja i dvije biciklističke ture, vodeći pritom računa o specifičnosti situacije i odgovornom ponašanju. Bile su to Acoustic Monday: Love Runners Band, Sunday Jazz & World Music: Zoran Majstorović Kvartet, „Štorije Z Bodulije“ – Storytelling By Kumpanija Štorije & Klapa Rašketa, Acoustic Monday: Good Stuff Trio, Sunday Jazz & World Music: Atma Mundi Ensemble, „Štorije Z Bodulije“ – Storytelling By Kumpanija Štorije & Klapa Kaštadi, te po jedna Local Bike Tour u kolovozu i rujnu. Dodajmo tome da se u rujnu u Krku, uz podršku Turističke zajednice, održao i Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah.

Planovi za jesen

I za posezonu odnosno jesenske dane pred nama, TZ planira niz mjera kojima bi Krk mogao postati još zanimljiviji gostima. Tako je prošloga tjedna objavljen javni poziv za sufinanciranje troškova uzorkovanja i testiranja na COVID 19 koje obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na području Grada Krka.

“Dogovorili smo sinergijski pristup, model suradnje u kojem Grad Krk, Turistička zajednica grada Krka i pružatelj usluge smještaja osiguravaju 50% popusta na testiranje na COVID-19 za turiste, dok preostalih 50% iznosa testa plaća gost na licu mjesta. Predviđena mjera je planirana do kraja 2020. godine ili iskorištenja predviđenog fonda koji iznosi 50.000,00 kn, a uvjet je boravak gosta na području grada minimalno 5 dana. Paralelno radimo na promociji grada Krka na nama najvažnijim europskim tržištima, uz poruku da je naše područje i dalje sigurno i stabilno”, pojašnjava Kovačić.

“Možemo biti zadovoljni jer je u sezoni iza nas ostvareno gotovo sve planirano, iako je cijela organizacija odrađena u daleko kraćem vremenu no inače. Bio je to vrlo intenzivan period, ali punim intenzitetom uhvatili smo se posla i čini mi se da smo sve odradili na razini. Bila su tu Krčka jedra, Dani smokava, Lovrečeva… Ono što nam sada slijedi je jedna gastro priča. Osluškujući teren, ovih dana ćemo poslati poziv našim restoranima, konobama i ugostiteljima da se krajem listopada i u studenom uključe u promotivnu akciju s naglaskom na tradicionalnim jelima i namirnicama. Cilj nam je staviti u prvi plan kvalitetu i održivost te dati veću vidljivost našim ugostiteljima i proizvođačima. Pritom računamo na naše goste sa šireg riječkog područja, kao i na zagrebačko područje, vikend goste i izletnike kojima je Krk sada, ukidanjem mostarine, bliži nego ikada”, ističe direktorica TZ-a Grada Krka.

Istovremeno, u tijeku je i nastavak razvoja opsežnog i zahtjevnog projekta Camino Krk. Camino de Santiago ili Put svetog Jakova mreža je hodočasničkih puteva koji vode u španjolsko svetište Santiago de Compostela. Godine 1987. Vijeće Europe Caminu je dodijelilo titulu ‘Glavne ulice Europe’, dok je UNESCO 1993. godine njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako se mreža Camino putova proteže duž čitave Europe, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, sve donedavno nije imala rutu putova koji vode prema Santiagu.

“Otok Krk se istaknuo kao prvi u nizu hrvatskih Camino ruta. Trenutna verzija Camino Krka je kružna ruta Krk – Porat – Omišalj – Dobrinj – Vrbnik – Baška – Punat – Kornić, duga 107 kilometara, no pojedine dionice se upravo sada dorađuju ili izmjenjuju, a čitava ruta će po završetku “narasti” na čak 140 kilometara. Sama ruta time je, za one koji je žele obići čitavu, produžena za jedan dan i trajat će ukupno 7 dana. Ako epidemiološka situacija dozvoli, i ove ćemo godine ići s organizacijom nekoliko vikend obilazaka pojedinih dijelova rute u manjim skupinama. Interes je bio velik već i tijekom ljeta, a i sada tijekom posezone. Dosad je to bilo u početnim gabaritima, no plan je nadalje svaki dio rute opisati kroz prirodne, kulturne i ostale znamenitosti. To je velik i zahtjevan projekt, ali cilj je završiti ga do ožujka sljedeće godine, kada bi krenuli i sa pojačanom promocijom. Cijeli projekt ima jako velik potencijal, čemu najbolje svjedoči i velik interes koji već sada, s postojećim stanjem, vlada za Caminom”, objašnjava nam Ivana Kovačić.

Camino svakako privlači hodočasnike, ali i druge goste iz cijelog svijeta koji traže tematske, outdoor destinacije. Velik interes za Camino Krk ove godine vlada s tržišta Slovenije i Hrvatske, budući da su se mnogi pripremali za put u Španjolsku, a ove godine nisu mogli otići zbog epidemioloških mjera.

“S našom varijantom od sedam dana, odnosno 140 km, to je dobra priprema za originalni Camino. Kraće vikend – dionice na Krku zasad neće biti prezahtjevne i bit će idealne za rekreativce koji žele upoznati otok Krk. Španjolski Camino inače zahtjeva vrlo visoku fizičku spremnost, a mi ćemo našim gostima ponuditi i nešto lakše varijante”, zaključuje direktorica TZ-a Grada Krka.

U skladu a aktualnom epidemiološkom situacijom, pitanje je i što će biti s nama najvažnijim turističkim sajmovima.

“Što se tiče promocije i sajmova, situacija se bitno promijenila, ali ako bude moguće bit ćemo prisutni na nama najvažnijim tržištima, prvenstveno na njemačkom. Ne bude li nekih novih prekida, u planu je nastup na sajmu F.re.e. u Münchenu gdje će Hrvatska u 2021. godini biti zemlja partner te nastup na sajmu ITB u Berlinu, najvećoj svjetskoj turističkoj burzi”, ističe Ivana Kovačić.

Iako su u ovom periodu već u punom jeku planovi i za novogodišnje proslave i dočeke u krčkim hotelima, ove godine i ti će programi biti poznati nešto kasnije.

error: Content is protected !!