Rajska plaža u Loparu ugostit će Jubilarno 10. izdanje Festivala skulptura u pijesku

Lopar na otoku Rabu ugostit će kipare iz Hrvatske i svijeta te još jednom Rajsku plažu pretvoriti u pravu umjetničku oazu od pijeska

Rajska će plaža u Loparu i ove godine biti domaćin Festivala skulptura u pijesku koji će se održavati od 29. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Manifestacija pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ove godine slavi desetu obljetnicu na jednoj od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj.

Izvorno zamišljena kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj koji iz godine u godinu okuplja vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta. U okviru ovogodišnje teme, umjetnici će transformirati 1,5 km dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju likova iz Alise u zemlji čudesa. Skulpture koje sežu i do 10 metara u širinu izrađivat će jedanaest istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić: „Uvijek se rado prisjetim kako je sve počelo u studentskim danima kada smo prije 10 godina došli u Lopar. Tada je to bio prvi veliki izazov. Sada, uz veliko oduševljenje turista koji se uključe i zabave sa svima nama, Rajska plaža u Loparu pretvara se u živu igraonicu koja mijenja svoj oblik poput nekoga neobičnog organizma te tako uvijek iznova postane oaza naše kreativnosti i mašte, a Festival unikatna umjetnička manifestacija u hrvatskoj turističkoj ponudi“.

Ovogodišnji sudionici, renomirani umjetnici koji će nas oduševiti svojim skulpturama su Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

„U trajanju od 10 godina ovo se prijateljstvo pretvara u sada već prepoznatljiv znak turističke i umjetničke prakse koju treba sačuvati i razvijati. U samo nekoliko sunčanih dana marljive mladenačke ruke grade u pijesku fantastične skulpture koje, nažalost, traju dan ili dva pri susretu s turistima, međutim ostavljaju neizbrisivo sjećanje u pamćenju mnogobrojnih posjetilaca s jedinstvene pješčane plaže Lopara“, dodao je Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar koji je u suradnji s organizatorima osmislio ovaj festival u njegovim početcima.

Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar zadovoljno iščekuje prve ovogodišnje turiste: “Sretni smo što iz godine u godinu uspijevamo održati ovaj festival u našem predivnom Loparu. Zajedničkim snagama uspjeli smo i prošle godine, a ove godine se nadam da će biti još uspješnije i bolje. Festival sada već 10 godina organizacijski i prezentacijski raste, medijski je izuzetno dobro popraćen, a turisti i posjetitelji s oduševljenjem posjećuju Rajsku plažu, razgledavaju kreacije od pijeska i sa zanimanjem prate proces nastajanja skulptura, a vrlo često se i sami uključuju u izradu. Htio bih istaknuti da je Lopar svojim prostranim plažama i bogatim športsko turističkim programom na otvorenom u potpunosti spreman za sezonu u skladu sa svim važećim epidemiološkim preporukama“.

U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura u kojem se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

error: Content is protected !!