Radovi dvoje vrbničkih osnovnoškolaca u obljetničkom kalendaru Primorsko-goranske županije

Dva rada učenika vrbničke škole odabrana su za tematski kalendar – točnije, rad Josipa Juka za kalendar PGŽ, a rad Vanje Milovčić za rokovnik

Jeste li znali da se Primorsko-goranska županija nalazi na mjestu gdje je Sredozemlje najbliže srcu Europe? Da je očuvani goranski kraj među rijetkim u Europi u kojem obitavaju sve tri velike zvijeri – smeđi medvjed, sivi vuk i euroazijski ris? Da je otok Susak jedan od dva pješčana otoka na svijetu?

Povodom 30. obljetnice Primorsko-goranske županije, ove i mnoge druge prirodne, povijesne, kulturne i tradicijske posebnosti kojima se naš kraj ističe u Hrvatskoj i svijetu predstavljene su na tematskom kalendaru PGŽ za 2023. godinu, a oslikali su ih učenici osnovnih škola s područja županije kao njihov doprinos ovom velikom jubileju.

Za tu prigodu su se na likovni natječaj prijavili i učenici 4. razreda vrbničke osnovne škole, sa svojim učiteljem Tomislavom Božićem. Između 30 ponuđenih motiva odabrali su tri vezana uz Vrbnik: Najmanja ulica na svijetu, Frankopani – Kaštel Gradec i Prvi svjetski morski pjenušac Valomet.

U prosincu 2022. godine stigla je obavijest da su čak dva rada iz vrbničke škole odabrana za kalendar, točnije rad Josipa Juka za kalendar PGŽ, a rad Vanje Milovčić za rokovnik. Najveće uzbuđenje je bilo kada su 17. siječnja 2023. učenici pozvani na predstavljanje kalendara u Rijeci.

Osnovnoškolcima i njihovim mentorima te ravnateljima na suradnji je zahvalila zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima na prijemu održanim u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

„Naglasak je stavljen na djecu, njihove radove i sve ono što su zabilježili i odlučili predstaviti iz naše županije. Bogatu kulturu, povijest i razne posebnosti ovog kraja. Djeca su se jako potrudila i zaprimljen je čak 151 rad na javnom pozivu. Nije bilo jednostavno selektirati radove i pred Stručnim povjerenstvom bio je zaista težak zadatak. Ponosni smo na našu djecu i škole koje su se uključile u ovaj projekt“, rekla je zamjenica župana i najavila kako će povodom obilježavanja Dana Primorsko-goranske županije u travnju svi pristigli radovi biti izloženi na skupnoj izložbi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

U panel raspravi koja je uslijedila učenici i učitelji i učiteljice likovne kulture škola s područja Gorskog kotara, otoka, Liburnije, Rijeke i riječkog zaleđa, razgovarali su o procesu izrade radova, a kao posebno vrijednom istaknuta je činjenica da su kroz ovaj kreativni model suradnje Županije i škola, najmlađi naraštaji dodatno upoznali vrijednosti zeleno plavog kraja. Kako je rezimirala Mila Car, tada učenica osmog razreda OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, iskustvo sudjelovanja u ovom projektu bilo joj je jako lijepo, a na pitanje bi li ga ponovila, odgovorila je apsolutno.

Idejno rješenje tematskog kalendara za 2023. godinu potpisuje predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, realizaciju urednica PGŽ weba Andrea Laurić dok su za dizajn bili zaduženi Marino Krstaćić Furić i Ana Tomić.

„…Iskustvo je bilo lijepo i bilo je jako zanimljivo. Veseli nas sudjelovati u raznim projektima. Usput smo pogledali i izložbe u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. I na kraju, našu će učionicu sada krasiti kalendar u kojem smo i sami sudjelovali…“ kažu Vanja Milovčić i Josip Juko.

Izvor i foto: PGŽ, OŠ Krk
error: Content is protected !!