Punat: 1. Susret djelatnika u turizmu kao veliko “hvala” turističkim dionicima na uspješnoj poslovnoj godini

Kako je istaknuo direktor TZ-a Punat Branko Karabaić, turistički rezultati na području Općine Punat su vrlo dobri – na razini prošle godine

U novootvorenom restoranu Marina u Puntu ovoga je četvrtka održan 1. Susret djelatnika u turizmu. Osmišljen kao zahvala turističkim dionicima na ostvarenim turističkim rezultatima, u godini u kojoj TZ Punat obilježava 115 godina organiziranog turizma, susret je u impresivnom novom zdanju u sklopu Marine Punat okupio predstavnike otočnih turističkih zajednica te brojne goste, ali i izlagače te lokalne i nacionalne proizvođače koji su ovom prilikom predstavili bogatu ponudu vrhunske hrane i pića.

Uz glazbenu podršku uvijek sjajnih klapa Vejanke i Rašketa, bila je ovo prilika i da se utvrde turistički rezultati, kao i aduti destinacije, ali i da se definiraju područja u kojima još uvijek ima prostora za napredak. Potonje je okupljenima predstavila Heraklea – Agencija za mystery shopping, rezultatima projekta “Tajni gost” s ciljem istraživanja pružanja kvalitete usluge. Istraživanje je pokazalo da su gosti oduševljeni puntarskim plažama, izletima i gostoprimstvom, ali ostaje još ponešto mogućnosti za dodatan osmijeh domaćina, poziv na povratak u destinaciju i dodatne ponude za gosta.

Kako je istaknuo direktor TZ-a Punat Branko Karabaić, turistički rezultati na području Općine Punat su vrlo dobri – na razini prošle godine.

U razdoblju siječanj – rujan, 2023. godine na području TZO Punat ostvaren je tako ukupni fizički turistički promet od 113.967 dolazaka (Indeks 104,47) i 666.167 noćenja (Indeks 99,60) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 1,79% više dolazaka i 9,72% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.

U ukupnom turističkom prometu domaći gosti čine 8,76% dolazaka i 12,71% noćenja dok strani posjetioci ostvaruju 91,24% dolazaka i 87,29% noćenja. Statistički rezultati turističkog prometa po mjestima pokazuju ostvarenje od 79% dolazaka i 81% noćenja u Puntu, dok je u Staroj Baški ostvareno 21% dolazaka i 19% od ukupno ostvarenih noćenja.

Ovim ukupnim rezultatima potrebno je pridodati turistički promet ostvaren u segmentu nautike-čarter plovila, koji se u e-Visitor sustavu prikazuje zasebno odnosno ne pridodaje se ostvarenom ukupnom turističkom prometu zajedno s ostalim smještajnim kapacitetima. U segmentu nautike-čarter plovila ostvareno je 14.716 dolazaka i 89.831 noćenja, pa bi sveukupni rezultati bili 128.683 dolazaka i 755.998 turističkih noćenja. Lijepo vrijeme doprinijelo je produženju kupališne sezone te je u prvoj polovici listopada ostvareno povećanje od 38% dolazaka i 56% noćenja u odnosu na isto razdoblje 2022.godine.

Što se emitivnih tržišta tiče i ove godine najbrojniji gosti dolaze iz Slovenije udio 25,93%, zatim Njemačke 20,80%, Austrije 12,66%, Italije 8,46% i Mađarske 3,94%. Prema segmentima smještaja najviše noćenja ostvaruju kampovi i to 40%, privatni smještaj 29%, nekomercijalni smještaj 15%, hoteli 13% i hosteli 3%.

Kako ističu organizatori, intencija je da Susret djelatnika u turizmu preraste u tradicionalnu manifestaciju, koja će pružiti turističkim dionicima još jednu kvalitetnu priliku za razmjenu iskustava, umrežavanje i daljnji poslovni napredak.

Organizatori, odnosno pokrovitelji ovog događaja bili su TZ Punat, Heraklea, Općina Punat, Marina Punat i Ricerca Mercato/WINE Vip Event, dok su se među izlagačima našli Gelati D’Oro, Vina Polonijo, Kusshh, UP Kadulja, Bolfan vinski vrh, Degrassi vina, Dukat President, Gospoja, Marfish, Matić Vina, Mesnice Bođirković, Prelac Vina, PZ Vrbnik, Riba Dražin, Romerquelle, Sosich Wines, Suza, Vinarstvo Mavrič, Vinska kuća Pavlomir i Vulcanus roštilji.

Foto: Fran Karabaić/F Media

error: Content is protected !!