Projekt Tragom hrvatske baštine Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina stiže u u Galeriju Decumanus

Riječ je o jednom ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću duž kojeg tradicijski instrumenti sviraju, folklorna društva plešu, pjevaju i igraju stare igre, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli, da se užanca ne zatare.

Projekt Tragom hrvatske baštine publicistkinje i novinarke Slavice Mrkić Modrić i fotografa Marka Gracina ide dalje, a nakon predstavljanja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, izložba će, između 15. i 25. veljače 2021. godine, biti postavljena u krčkoj Galeriji Decumanus.

Projektom Tragom hrvatske baštine spomenuti autorski dvojac želi predstaviti djelić bogatstva, ljepote i raznolikosti tradicijske kulture, odajući tako priznanje svima onima koji su generacijama glazbom, pjesmom, plesom ili zapisima sačuvali hrvatske običaje i identitet. U Hrvatskoj se zahvaljujući geografskom položaju i utjecaju brojnih kultura razvila raznovrsnost kakva se može pronaći rijetko gdje u svijetu. No, globalizacija i moderan način života velika su prijetnja tom kulturnom blagu baštinjenom stoljećima. Nerijetko se dogodi da običaji njegovani generacijama jednostavno nestanu preko noći. Ovaj je projekt, stoga, zamišljen kao običajna slikovnica koja će upućene podsjetiti, a neupućene educirati o svom tom silnom baštinskom bogatstvu, i to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa. Dakle, riječ je o jednom ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću duž kojeg tradicijski instrumenti sviraju, folklorna društva plešu, pjevaju i igraju stare igre, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli, da se užanca ne zatare.

Samo otvaranje izložbe, zapravo svojevrsna zavičajna emisija u kojoj će uz autore gostovati i predstavnici kulturno-umjetničkih društava zastupljeni na postavom obuhvaćenim fotografijama, zbog aktualnih epidemioloških mjera, moći će se pratiti online, tj. putem internetske stranice projekta: bastina.hr.

Osim u redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, točnije svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati, izložba Tragom hrvatske baštine, uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, moći će se razgledati i uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

Izvor: Grad Krk

error: Content is protected !!