Projekt Living Lab Croatia: Održan četvrti susret žena inovatorica na Krku i Cresu

Drugog dana na Krku predstavljen je projekt Grass Celing, a razgovaralo se i o osnivanju operativne grupe Put vune kojoj bi cilj bio istražiti ulogu ovčje vune u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji

Living Lab Croatia (LLHR) ili četvrti susret hrvatskih inovatorica, pod motom Eco-Women Entrepreneurs (EWE), održan je 21. i 22. ožujka 2024. godine na dva susjedna otoka – Cresu (Moiseova palača) i Krku (Mala vijećnica Grada Krka i OPG Gršković).

Susret su zajednički organizirali Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), a Cres i Krk kao mjesta njegova održavanja odabrana su zato što upravo iz njih dolazi dio sudionica, zbog čega je i odlučeno da se u radionice obuhvaćene susretom uključi i lokalna zajednica.

Prvi dan susreta održan je na otoku Cresu, u palači Moise. Living Lab bio je podijeljen u dva segmenta. U prvome je sudjelovalo sedam inovatorica, dok su u drugome, uz inovatorice sudjelovali i dionici iz lokalne zajednice. U sklopu prvog segmenta, ukratko su predstavljene dosadašnje i buduće aktivnosti ove inicijative, a dogovoreni su datum i mjesto održavanja petog susreta. Prvi dio sastanka Living Lab-a bio je fokusiran na sam proces kreiranja inovacije. Nakon kratke prezentacije na temu razvijanja perspektiva, inovatorice su dobile radne materijale, a zamoljene su da podijele ideje o tome kojom će se potrebom svojih kupaca pozabaviti i od čega će poći. Inovatorice su, dakle, predstavile svoje ideje i međusobno ih prokomentirale. Među podijeljenim idejama bili su: zdravi obroci za djecu, topli obrok u termos posudi, zdravi sokovi, manje boce s maslinovim uljem, jela od konjskog mesa ili proizvodi vezani uz vunu i filcanje. Ponuđeni si i doživljaji za obitelj, boravak u masliniku, rad rukama, susret s ovcama. Među idejama našlo se i kuhanje veganskih i vegetarijanskih jela.

Potom je uslijedio sljedeći korak, tako da su sve sudionice razmijenile mišljenja o ideji svake od njih: što bi se od predloženog moglo izvesti/proizvesti. Sudionice su prilično uspješno generirale ideje i u sljedećoj sesiji tijekom koje je zatraženo da sve izrečeno dodatno razrade. Zatim je na red došlo klasificiranje, odnosno eliminacija onih ideja s niskom vrijednošću i puno uloženog truda te isticanje onih s visokom vrijednošću i manje uloženog truda. U kratkoj završnici komentiralo se koje su ideje primjenjive za nastavak razvoja. Tijekom creskog susreta održana je i radionica filcanja u obrtničkoj sobi inovatorice Vesne Jakić, koja je sudionice upoznala sa svojim radom i uputila ih u tehniku ​​mokrog filcanja.

Drugog dana na Krku predstavljen je projekt Grass Celing, a razgovaralo se i o osnivanju operativne grupe Put vune kojoj bi cilj bio istražiti ulogu ovčje vune u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. S lokalnim dionicima raspravljalo se i o problemima žena na otocima, načinima njihova rješavanja i ulozi donositelja odluka. Udruga Žene za otok predstavljena je kao primjer dobre prakse, a njezina je voditeljica istaknula važnost umrežavanja i razmjene informacija. Susret je nastavljen u masliniku OPG-a Gršković, gdje je održana radionica suhog filcanja ovčje vune.

error: Content is protected !!