Proglašeni pobjednici: Krk je i ove godine jedan od najboljih gradova Hrvatske

Krk ove godine ponovo slavi u Smart-city kategoriji, a ušao je u samo finale, među pet najboljih i u kategoriji obrazovanje i mladi

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima u četvrtak je u Opatiji i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, petu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos. Pobjednici su se i ove godine tražili u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i Smart i Eco city, a drugu godinu zaredom proglašen je i grad koji je ostvario najveći napredak na polju kvalitete života.Proglašenju najboljih gradova su nazočili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar pravsuđa i uprave Ivan Malenica…

Baš kao i prošle godine, i ove je godine u izboru čak šest gradova – Samobor, Labin, Varaždin, Krk, Rijeka i Osijek, uspjelo obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh ove je godine ostvario Grad Rijeka pobjedom u čak dvije kategorije. Grad Rijeka odnio je, tako, naslove Prvaka EU fondova i najpametnijeg velikog grada u zemlji. Labinu je ovo, pak, četvrta po redu pobjeda i naslov najboljeg srednjeg grada za demografiju i obrazovanje u zemlji, te jednog od najboljih gradova za život u Hrvatskoj. Razloga za zadovoljstvo itekako imaju i u Samoboru – treći put zaredom osvojili su titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji i jednog od najboljih gradova za život. Varaždinu je ovo, pak, druga pobjeda za redom u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života, a prve godine našeg izbora osvojili su i titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji. Krk ove godine ponovo slavi u Smart-city kategoriji, a ušao je u samo finale, među pet najboljih i u kategoriji obrazovanje i mladi. Osijek, pak, drugu godinu zaredom slavi u Eco-City kategoriji, a ove su se godine po prvi put u finale plasirali i u kategoriji EU fondovi.

Uz Samobor, koji treću godinu zaredom slavi kao najbolji veliki grad za gospodarstvo u zemlji, u ovoj kategoriji pobjedu je ove godine, nakon godine pauze, ponovo odnio Hvar kao najbolji mali grad za gospodarstvo. Naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo ove je godine pripao Opatiji.

U kategoriji obrazovanje i mladi četvrtu godinu zaredom titula najboljeg srednjeg grada pripala je Labinu. Po prvi put upravo u ovoj kategoriji slave Crikvenica kao najbolji mali grad i Vukovar kao najbolji veliki grad za demografiju, odnosno obrazovanje i mlade.

U kategoriji najboljeg velikog grada za život i ove je godine titulu obranio Grad Varaždin. Nakon prošlogodišnjeg ulaska u finale, Grad Rab ove je godine i pobijedio u kategoriji malih gradova, a prvi naslov najboljeg srednjeg grada za život nakon tri godine finala ovaj put je pripao Svetoj Nedelji.

U kategoriji, ‘Najveći napredak’ ove godine slavi Opuzen kao grad koji je u proteklih godinu dana napravio najveći pomak na polju kvalitete života.

Uz Rijeku, drugu godinu zaredom u Smart-city kategoriji slavi i Grad Krk kao najbolji od malih gradova, a nakon prošlogodišnjeg plasmana u finale ove godine po prvi put slavi i Zaprešić kao najpametniji srednji grad u zemlji.

Evo tko se sve uspio plasirati u finale 5. izbora za Najbolji grad

Podsjetimo, u finale ovogodišnjeg izbora za Najbolji grad u kategoriji gospodarstvo uspjeli su se plasirati još Bakar, Mali Lošinj, Orahovica i Rab (mali gradovi), Kastav, Poreč, Rovinj i Sveta Nedjelja (srednji gradovi), te Koprivnica, Krapina, Pula i Varaždin (veliki gradovi).

U kategoriji obrazovanje i mladi među pet najboljih malih gradova i ove se godine plasirao Cres, grad koji je protekle tri godine osvajao titulu najboljega, te Buje, Komiža i Krk. U kategoriji srednjih gradova u finale su ušli Umag, koji je slavio prve godine našeg izbora, te Poreč, Rovinj i Vrbovec. U kategoriji velikih gradova u finalu su se borili dosadašnji pobjednici Velika Gorica i Pazin, te Čakovec i Bjelovar koji iz godine u godinu zahvaljujući svojim ulaganjima i visokim standardima drže mjesto među pet najboljih gradova za obrazovanje i mlade.

Kad je kvaliteta života u pitanju, u finale su se po prvi put ove godine plasirali Biograd na moru i Klanjec, a nakon prošlogodišnje pauze, tu su ponovo i Hvar i Novalja. Od srednjih gradova, po prvi put su do finala dogurali Kastav i Opatija, a Poreč i Rovinj potvrdili svoj dugogodišnji status jednih od najboljih gradova za život u zemlji. Po prvi put su se u finalu kategorije svih kategorija našli i Koprivnica i Pazin, a Dubrovnik i Zagreb još su jednom potvrdili da su među pet najboljih.

Kategorija EU fondova jedina je jedinstvena,  a uz Rijeku, za titulu Šampiona EU fondova ove su se godine po prvi put natjecali Osijek i Slavonski Brod, Belom Manastiru ovo je drugo finale zaredom, a Zagrebu treće.

U Smart-city kategoriji ove su godine u finale u kategoriji malih gradova ponovo ušli Donji Miholjac, Hvar i Zlatar, a po prvi put ovako visoko uspjela se plasirati Korčula. Od srednjih gradova u finalu je prvi put Makarska, a tu su još Sveta Nedjelja i Poreč, te Koprivnica koja je titulu najboljega osvajala protekle dvije godine. Kad su pak, veliki gradovi u pitanju svoj status jednog od najpametnijih gradova u zemlji i ove su godine potvrdili Dubrovnik i Karlovac, a po prvi put ulazak u finale izborili su Slavonski Brod i Zadar.

U finale izbora u Eco-city kategoriji ove su godine ušli Križevci koji su pobjedu odnijeli prije dvije godine, Koprivnica koja je slavila prije tri godine, Poreč koji je u finalu bio i prošle godine i po prvi put – Zadar.

Foto i izvor: Gradonacelnik.hr, Bodulija.net
error: Content is protected !!