Proglašena crvena razina opasnosti za Krk i Kvarner, bura je u jačanju

Prema najavama, bura bi trebala jačati prema kraju dana, dok se danju očekuje jugo te umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom. Lokalno u najvišim predjelima moguća je susnježica

Državni hidrometeorološki zavod za ovu je subotu proglasio najvišu, crvenu razinu opasnosti za područje Krka, Kvarnera, Istru te Velebitski kanal i sjevernu Dalmaciju.

Na Krku se tijekom dana očekuje orkanska bura s udarima i do 165 km/h, što može uzrokovati probleme u prometu, opskrbu električnom energijom i teškoće u pomorskom prijevozu.

Na Krčkom mostu jutros je zabranjen promet za I. i II. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6t nosivosti) zbog olujnog vjetra, izvijestio je HAK.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, ističu iz DHMZ-a i dodaju:

“Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom”.

Prema najavama, bura bi trebala jačati prema kraju dana, dok se danju očekuje jugo te umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom. Lokalno u najvišim predjelima moguća je susnježica. Najavljena najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 7 do 12 °C.

error: Content is protected !!