“Pretvorit ćemo ga u heritage hotel”: Stari Hotel Učka u Omišlju ima novog vlasnika, počeli su radovi

“Za ovu sezonu bit će potpuno spremna obnovljena Villa Gaj s 23 sobe i 48 kreveta. Nadamo se da ćemo uspjeti za sezonu 2024. obnoviti Hotel Učka i pretvoriti ga u Hotel baštinu”

Hotel Učka jedna je od vjerojatno najfotografiranijih lokacija Omišlja i ujedno jedan od omišljanskih hotela koji mnogima budi nostalgiju prema nekim davno prošlim vremenima. Ruševno zdanje na idiličnoj i svakako potentnoj turističkoj lokaciji uz samo more izaziva i interes turista, kojima je teško razumjeti kako je došlo do njegovog propadanja.

Hotel Učka izgrađen je 1928. godine, a godinu dana iza njega izgrađena je i depandansa hotela, Villa Gaj. Nakon više desetljeća uspješnog poslovanja, oba objekta su prestala s radom. No, nakon godina propadanja, i Hotelu Učka i Villi Gaj sada se napokon smiješi vedrija budućnost.

“Krajem prošle godine objekti su postali dijelom našeg portfelja, koji još, podno starog grada, uključuje Villu Riva, Konobu Mulić, Tri apartmana, restoran Fish House i bivši disco klub smješten na poluotoku Pesja”, kaže Josip Polonijo ispred tvrtke Mariška d.o.o.

“Već prošle sezone poslovali su Villa Riva i Konoba Mulić, Tri apartmana i Fish House. Za ovu sezonu bit će potpuno spremna obnovljena Villa Gaj s 23 sobe i 48 kreveta. Nadamo se da ćemo uspjeti za sezonu 2024. obnoviti Hotel Učka i pretvoriti ga u Hotel baštinu. Smještajno ugostiteljsku ponudu zaokružit ćemo izgradnjom turističko-ugostiteljskog objekta na poluotoku Pesja.

Navedenim ulaganjima vratit ćemo u život kolijevku omišljanskog turizma i u ponudu Omišlja uključiti novih oko dvjesto kreveta kojima treba dodati oko petsto mjesta u tri restorana”, najavljuje Polonijo.

Na veliko zadovoljstvo brojnih mještana i gostiju koji već godinama zazivaju obnovu Hotela Učka, radovi su već započeli te slijedi utrka s vremenom do početka ljetne sezone. Neovisno o trenutku dovršetka radova, bit će svakako lijepo vidjeti staru ljepoticu u novom ruhu, kakvo i zaslužuje.

Kako pojašnjava Polonijo, bivši vlasnici – talijanski investitori su prije 20 godina kupili Učku i Gaj putem firme Aer Aladin, koju je zatim otkupila Mariška. Riječ je o maloj firmi iz Vrbnika koju su prije tri deseljeća osnovali Ivan Polonijo iz Vrbnika i Stipe Vučemilo iz Omišlja. Tvrtka se danas bavi građevinom, turizmom (upravlja s oko 15-ak aktivnih objekata sa i bez bazena, sa cca 200 ležajeva u Vrbniku, Risiki, Garici, Vrhu, Ogulinu, Jezero Sabljaci), poljoprivredom (Slavonija/nasad lješnjaka, oraha i šipka), a najnovije investicije odnose se upravo na gore navedena ulaganja u Omišlju.

“Firma je ujedno i mali developer – razvija projekt kampa za 600 gostiju u Vrbniku, mini resort Porto Re u Kraljevici sa 10 vila, hotelčić u Rijeci sa 22 jedinice…”, pojašnjava Polonijo.

“Heritage hotel Učka će imati cca 17 soba, restorančić i terasu u postojećim gabaritima. Šetnica se naravno ne zatvara, jer i nije u vlasništvu hotela. Jednog dana izradom UPU-a, nadam se dodavanju dodatnog sadržaja i depadanse, čime bi ovaj skup projekt postao isplativ. Drago mi je kad vidim da su Omišljani zadovoljni i pozitivno gledaju na naše ulaganje i aktiviranje napuštenih objekata”, kaže Josip Polonijo.

Hotel Učka danas

Villa Gaj

Villa Riva i konoba Mulić

Poluotok Pesja/disko

 

error: Content is protected !!