PP27S: Susjedstvo Krk predstavlja bogat program Tancaj 2020.

Grad Krk ovom će jedinstvenom prigodom postati mjesto susreta tradicijskih plesova što ih baštine predstavnici krčkog folklora i suvremene plesne umjetnosti

S obzirom na činjenicu da je upravo Grad Krk jedna od 27 zajednica uključenih u programski pravac 27 susjedstava (PP27S) razvijen u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kao središnje događanje Susjedstva Krk, u subotu, 14. studenog 2020. godine, u gradu Krku, na nekoliko lokacija, odvijat će se program Tancaj 2020. čiju organizaciju vodi tim Udruge Kreativni Krk, dok su među partnerima izdvojeni Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Turistička zajednica Grada Krka.

Riječ je o dvodijelnom programu kojim će se predstaviti kulturno (kulturalno) i folklorno nasljeđe grada Krka i naselja u njegovoj okolici, a kojim će, u prvom, predprogramskom, dijelu na krčkom boćalištu, biti obuhvaćeno predstavljanje tradicije boćanja kroz priču Tko hoće neka kaže boće!, kao i upoznavanje s europskim susjedstvom iz Latvije, točnije Riga Folk – Dancing Clubom, dok drugi, centralni, dio donosi mimohod sudionika predvođenih folklorašima iz KUD-a Poljica Šetalištem sv. Bernardina i krčkom starogradskom jezgrom te svečanost preuzimanja vremenske kapsule od Susjedstva Lovran uz premijerno predstavljanje kratkometražnog filma Inkorničata na slikovitom Trgu Kamplin. Grad Krk ovom će jedinstvenom prigodom postati mjesto susreta tradicijskih plesova što ih baštine predstavnici krčkog folklora i suvremene plesne umjetnosti! (U slučaju lošijih vremenskih prilika čitav će se program odvijati na boćalištu u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi.)

 

O filmu kao okosnici mimohoda

 

Film Inkorničata bavi se subjektom izvan zadanog konteksta. Protagonist, personificirano umjetničko djelo koje predstavlja i otočni život, svoju svrhu nastoji pronaći uklapajući se u pejzaže te kontemplirajući vlastito postojanje, a emociju prenoseći pokretom. Zaveden tradicijom on svoj jezik pronalazi u suvremenosti. Idejni koncept i koreografiju ovog filma potpisuje Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, plesačica čije područje istraživanja obuhvaća eksperimentalni pokret u simbiozi s glumom, a kojoj je povjereno da utjelovi i protagonista priče. Glazba je djelo skladatelja Maka Murtića (Mimika Orkestar, Grand Union Orchestra, Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije, Septet Ad Libitum…) koji unazad nekoliko godina istražuje bogato glazbeno nasljeđe otoka Krka, uključujući njegov specifičan jezik u svoje skladbe. U tom kontekstu glazba prati, odnosno stvara prostor u kojem se protagonist kreće i istražuje svoje osobine naglašavajući paralelnost suvremenog života i neizostavnog povijesnog konteksta otoka. Glazba tako nosi karakteristike suvremenog pristupa s utjecajem realne i zamišljene tradicije. Fotograf Borut Brozović kojem je dodijeljena uloga snimatelja koristi kadriranja tipična za fotografiju, suprotstavljajući ih otočnim pejzažima, ali i pokretu plesačice. Istraživački duh, ljubav prema gradu i otoku Krku, njegovoj kulturi i tradiciji, kao i potreba za umjetničkim izražavanjem temelj su ove, svakako, zanimljive glazbeno-scenske suradnje.

 

TANCAJ 2020.

 

Predprogram:

 

Dnevni boravak susjedstva Krk uz boće i vino

– od 16.00 do 18.00 sati

– lokacija: Boćalište (Sportsko-rekreacijski centar Josip Uravić Pepi)

Tko hoće neka kaže boće!, upoznavanje i demonstracija boćanja kao krčkog tradicijskog sporta

Riga Folk – Dancing Club, Latvija, predstavljanje europskog susjeda

 

Program:

 

Mimohod Parata di Veglia

– od 19.30 do 21.30 sati

– lokacije: Šetalište sv. Bernardina (Krušija), stari grad, Trg Kamplin

 

Okupljanje sudionika

– vrijeme: 19.30 sati

– lokacija: Šetalište sv. Bernardina (Krušija)

– prigodan program uz nastup KUD-a Poljica

 

Svečanost preuzimanja vremenske kapsule od Susjedstva Lovran

– vrijeme: 20.00 sati

– lokacija: Trg Kamplin

 

Predstavljanje kratkometražnog filma Inkorničata

– vrijeme: 20.20 sati

– lokacija: Trg Kamplin

– autorica: Andreja Brozović Adžić-Kapitanović

– autor glazbe: Mak Murtić

– izvođači glazbe: Josip Šustić, Leo Beslać, Nika Bauman, Nenad Kovačić i Mak Murtić

– produkcija: Borut Brozović

 

Druženje uz vino i glazbu

– vrijeme: 20.35 sati

– lokacija: Trg Kamplin

error: Content is protected !!