Poznata hrvatska izložba “Neustrašive žene” stiže u Omišalj povodom Dana Općine

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli  te objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” započela je svoje putovanje Hrvatskom u ožujku 2022. godine kada je povodom Međunarodnog dana žena otvorena u Gradskom muzeju Jastrebarsko nakon čega je predstavljena u još devet gradova diljem Hrvatske (Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac). Kako je izložba putovala Hrvatskom tako je sve više rastao interes javnosti za ugošćivanjem izložbe, zbog čega je izložba “Neustrašive žene” nastavila svoje putovanje i u 2023. godini tijekom koje je također posjetila 10 gradova i to: Veliku Goricu, Đakovo, Osijek, Ogulin, Crikvenicu, Ilok, Otočac, Korčulu, Vrbovec i Ludbreg.

Općina Omišalj je prepoznala važnost ove relevantne umjetničke i edukativne izložbe koja je pune dvije godine putovala Hrvatskom te je odlučila ugostiti izložbu u sklopu svog godišnjeg programa te će grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” biti svečano otvorena povodom Dana Općine Omišalj u petak 17. svibnja 2024. s početkom u 19 sati u izložbenom prostoru Galerije Lapidarij i Galerije Loža u Omišlju u organizaciji Općine Omišalj. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložba je ostvarena u suradnji s Općinom Omišalj. Među 100 značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na izložbi će biti predstavljene i značajne žene s Kvarnera: Slavenka Drakulić (književnica i novinarka rođena 1949. godine u Rijeci) i Kolinda Grabar Kitarović (prva žena predsjednica Republike Hrvatske rođena 1968. godine u Rijeci).

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je nezavisna viša kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u prostoru Galerije Lapidarij i Galerije Loža u Omišlju u organizaciji Općine Omišalj ostaje otvorena sve do 4. lipnja 2024.

 

 

error: Content is protected !!