Povodom Svjetskog dana glasa KBC Rijeka i NZZJZ PGŽ proveli najopsežniju seriju dijagnostičkih postupaka ispitivanja glasa i glasnica

Građani su mogli napraviti i ultrazvuk štitnjače, laringoskopiju te dinamometrom izmjeriti mišićnu snagu i ispitati sluh, izmjeriti opseg struka i bokova uz izračunavanje WHR indeksa, odrediti tjelesnu težinu te indeks tjelesne mase

U četvrtak, 20. travnja 2023. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana glasa na Zavodu za audiologiju KBC-a Rijeka održana je javnozdravstvena akcija „Prevencija i rano otkrivanje poremećaja glasa“ u organizaciji KBC-a Rijeka i NZZJZ PGŽ.

Akcija je održana od 8:00 do 14:00 sati te je obuhvatila niz različitih dijagnostičkih pretraga što ujedno predstavlja i svojevrsni presedan jer se po prvi puta u Hrvatskoj na jednom mjestu provela serija opsežnih dijagnostičkih postupaka ispitivanja glasnica i glasa. Između ostaloga, i spektrometrijska akustična analiza glasa koja otkriva rane promjene na glasnicama te fonijatrijsko mjerenje.

Također, prethodno prijavljeni studenti Učiteljskog fakulteta u Rijeci mogli su na nekoliko postavljenih dijagnostičkih punktova izmjeriti razina šećera u krvi, visinu krvnog tlaka te mineralnu gustoća kostiju (denzitometrija) s ciljem prevencije osteoporoze, a mjerio se  i sastav tijela pomoću analizatora (udio mišićne mase, potkožnog masnog tkiva, visceralne masnoće, vode u tijelu, procjena fizičkog statusa organizma i metaboličke starosti, određivanje bazalnog metabolizam i koštane mase).

Građani su mogli napraviti i ultrazvuk štitnjače, laringoskopiju te dinamometrom izmjeriti mišićnu snagu i ispitati sluh, izmjeriti opseg struka i bokova uz izračunavanje WHR indeksa, odrediti tjelesnu težinu te indeks tjelesne mase.

„Glas se tijekom života mijenja, što je normalno. No, promjene u glasu, poput promuklosti koja traje nekoliko tjedana može biti znak neke promjene poput upale ili nekog puno ozbiljnijeg problema.  Na glas negativno utječu nezdravi stilovi  života, poput pušenja, konzumiranja alkohola i nezdrave hrane. Također na promjene u glasu mogu  utjecati promjene na hrskavicama  našeg vokalnog i respiratornog aparata. Danas NZZJZ PGŽ i KBC Rijeka zajednički provode različite dijagnostičke postupke, a sve kako bismo poručili građanima da se o glasu itekako treba brinuti. Promjene koje se otkriju na vrijeme uspješnije se mogu liječiti.Ovo je prva ovako sveobuhvatna akcija dijagnostičkog ispitivanja glasa i glasnica u Hrvatskoj namijenjena studentima Učiteljskog fakulteta, a nadamo se da će se uskoro ovakve skrining akcije proširiti i na svo građanstvo.“ – izjavila je prim. Helena Glibotić – Kresina, dr.med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

error: Content is protected !!