Počinju 24. Krčka jedra: Tradicijske barke sljedećih će dana ponovo plesati krčkim akvatorijem

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona sa krčkog zvonika

S morem, uz more i za more – sva otočna mjesta njeguju s morem posebnu vezu i stoljetnu pomorsku tradiciju, a upravo u gradu Krku održava se najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana. Od 1998. godine kada su, zaslugom članova Jedriličarskog kluba „Plav“ iz Krka, zaplovila Krčka jedra, svake godine na Velu Gospu krčki akvatorij posjetiteljima nosi jedinstvene pomorske prizore.

Regata je s vremenom prerasla u trodnevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka, koje je je danas dio interpretacijskih manifestacija organiziranih u okviru programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, tematika kojih je u funkciji realizacije temeljnih ciljeva projekta „Arca Adriatica“: očuvanje, revitalizacija i turistička valorizacija pomorske baštine.

U organizaciji JK Plav, TZ Grada Krka, Grada Krka i partnera, Krčka će jedra ove godine doživjeti svoje 24. izdanje. Program manifestacije je i ove godine bogat i sadržajan, a istovremeno zadovoljava stroge epidemiološke kriterije uvjetovane za organizaciju interpretacijskih manifestacija u okviru programa Interreg V-A Italija- Hrvatska.

Tijekom tri dana manifestacije posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva, posjetiti eko-etno sajam na trgu Kamplin te istražiti bogatu gastronomsku ponudu jela na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima.

Edukativni dio programa održat će se 13. kolovoza u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre. Centar se sastoji od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka, te izdvojene radionice Željka Skomeršića, višestruko nagrađivanog maketara brodova, kolekcionara i velikog zaljubljenika u pomorstvo i more.

Zabavni program manifestacije ove će se godine održati u vidu promenadnih nastupa, a nakon prošlogodišnje pauze, drugog dana manifestacije, uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki – noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno poetski recital, koji će izvesti Antun i Petromil Stašić.

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona sa krčkog zvonika.

 

Program:

13. – 15.08.

Izložba fotografija
Izložba fotografija s maritimnim motivima u krčkoj luci
Eko-etno sajam na trgu Kamplin
Posebna gastronomska ponuda na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima za vrijeme trajanja manifestacije

13.08.

10:00 – 11:00 Radionica i predavanje o mornarskim vještinama u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
11:00 – 12:00 Poučno i demonstracijsko jedrenje za djecu i posjetitelje na tradicijskim barkama u krčkoj luci
12:00 – 13:00 Panoramska vožnja na tradicijskim barkama za posjetitelje u krčkoj luci
19:00 – 22:00 Predstavljanje bogate otočne pomorske baštine otoka Krka u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
20:30 Svečano otvaranje: Promenadni nastup Gradske Glazbe Krk

14.08.
Noćno jedrenje tradicijskih barki uoči blagdana Vele Gospe
16:00 – 20.00 Izložba barki u krčkoj luci
21:00 – 22:00 Noćni ples barki u krčkoj luci uz glazbeno poetski recital, nastupaju Antun i Petromil Stašić uz svjetlosno-pirotehničke efekte

15.08.

12:00 – 17:00 24. Krčka jedra, Tradicionalna regata tradicijskih barki u krčkom akvatoriju, start regate je točno u podne
17:30 Svečani završetak za sudionike regate, objava rezultata i podjela priznanja
21:00 Promenadni nastup klape Tramuntana na krčkoj rivi

 

 

error: Content is protected !!