Počela je nova školska godina – „Poštujte naše znakove“ i čuvajte mališane

Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Tijekom mjeseca rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Riječ je o aktivnostima koje se provode u okviru tradicionalnog projekta MUP-a, Poštujte naše znakove. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Isto tako, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, te će se pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

U školama u kojima su oformljene na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica, a policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Savjeti roditeljima za sigurnost djece u prometu:

– porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete
ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu
– vježbajte sigurno prelaženje kolnika
– objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca
– ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole
– odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime
– ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu
– ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila
– vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu
– nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje
– u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice
– ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima
– djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način

Učenicima, roditeljima i nastavnicima želimo sretan, uspješan i siguran početak školske godine!

error: Content is protected !!