PGŽ sufinancira program pomoć u kući u Općini Punat

Riječ je o programu dostave hrane na kućnu adresu stanovnicima udaljenih mjesta i naselja za koju Županija osigurava 50 posto iznosa, a podjednaki iznos jedinica lokalne samouprave

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je o nastavku ulaganja u Lječilište Veli Lošinj, odnosno izdanoj suglasnosti ravnateljici te zdravstvene ustanove za sklapanje ugovora za uređenje parkirališta s izgradnjom javne rasvjete i interne prometnice vrijednosti 3,4 milijuna kuna.

„Poznato je da je to jedna od najvećih investicija u zdravstvene ustanove na području PGŽ-a u proteklom razdoblju. Prije nekoliko godina rekonstruiran je objekt Magnolija u vrijednosti preko 20 milijuna kuna, a prije nekoliko dana pušten je u rad Park II i kuhinja, projekt vrijedan preko 26 milijuna kuna. Uređenje parkirališta i prometnice označava nastavak revitalizacije prostora u cilju kako bi regiju Kvarner razvijali kao centar zdravstvenog turizma“, rekla je zamjenica Medarić.

Dodala kako je u 2022. godini osigurano i 500 tisuća kuna za izradu izvedbenog projekta rekonstrukcije objekata Park IV i Park III kako bi projektna dokumentacija bila spremna za prijavu na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

PGŽ će s 305 tisuća kuna sufinancirati program pomoći u kući u devet jedinica lokalne samouprave i to šest s područja Gorskog kotara – u gradovima Vrbovsko, Delnice i općinama Fužine, Skrad, Lokve i Brod Moravice te u Novom Vinodolskom, gradu Cresu i Općini Punat. Riječ je o programu dostave hrane na kućnu adresu stanovnicima udaljenih mjesta i naselja za koju Županija osigurava 50 posto iznosa, a podjednaki iznos jedinica lokalne samouprave.

Na pitanje novinara, zamjenica Medarić izvijestila je o aktualnostima u luci Mrtvaška kazavši kako projekt stoji skoro dva mjeseca dok se ne zadovolje uvjeti mještana Ilovika. Na zahtjev za smanjenjem rive SAFU-u je dao zadovoljavajući odgovor, a izrađen je i prijedlog mula za pristanak mještana, ali i izvođača radova.

„Moram napomenuti da je u ovom postupku pronalaska rješenja ostvarena suradnja izvođača radova, nadzora, zaštite na radu, resornog ministarstva i lučke uprave. Svi smo uložili veliki trud da zadovoljimo sve što je Mjesni odbor Ilovik tražio. Radi se o svima poznatim uvjetima i usudila bih se reći da smo ih zadovoljili. Kroz dan, dva idemo razgovarati s predstavnicima Grada i Mjesnog odbora i drugih uključenih aktera. Drago mi je da smo učinili sve da zadovoljimo interese mještana, o čemu ćemo s njima razgovarati na skorašnjem sastanku“, rekla je zamjenica.

Pročelnica Koraljka Vahtar Jurković najavila je treću izmjenu Prostornog plana Primorsko-goranske županije koji obuhvaća izmjenu elemenata planirane vjetroelektrane Ruševo Krmpotsko, ribogojilišta Veli Bok te golf igrališta na prostoru nekadašnje šljunčare Dubina.

Vezano uz vjetroelektrane, prema riječima pročelnice, s tri megavata po agregatu mijenja se kapacitet na šest megavata, a time i onaj ukupni, dok se određene izmjene tiču i monitoringa velikih zvjeri što je potrebno provesti kroz postupak procjene utjecaja na okoliš i prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Usklađuje se ukupna površina ribogojilišta Veli Bok dok se na zahtjev Hrvatskih voda za gradnju retencije za zaštitu od štetnog djelovanja voda iz Prostornog plana briše obveza planiranja golf igrališta u sklopu sanacije nekadašnje šljunčare Dubina. Pročelnica je dodala kako će prijedlog odluke biti upućen Županijskoj skupštini na sljedećoj sjednici.

Na sljedećoj sjednici ŽS raspravljat će i o dodjeli koncesija za dvije paralelne nautičke luke u uvali Bok ispred otoka Suska kapaciteta 30 i 26 plovila uz pružanje dodatnih usluga nautičarima, najavila je pročelnica Nada Milošević. Obje koncesije predviđene su na rok od deset godina uz uvjet ulaganja i to 480 tisuća kuna na lokaciji Bok I, od kojih 400 tisuća u prvoj godini, odnosno 360 tisuća kuna za Bok II, od kojih 256 tisuća u prvoj godini. Koncesijska naknada iznosi 48 tisuća kuna za Bok I, odnosno 40,5 tisuća za Bok II fiksni dio uz promjenjivi od tri posto od ostvarenih prihoda. Potencijalna promjena prostorno planske dokumentacije od strane Grada Malog Lošinja neće biti prepreka s obzirom se lokacije nalaze u posebnom bazenu luke Susak kojim upravlja ŽLU Mali Lošinj, a koncesije će se moći prenijeti, zaključila je pročelnica.

error: Content is protected !!