Otok Krk započinje sezonu 2024. nizom prestižnih nagrada i obećavajućim turističkim rezultatima

Top destinacije u predsezoni su grad Krk sa cca 16.600 dolazaka i gotovo 56.000 noćenja, Omišalj sa 16.300 dolazaka i gotovo 49.000 noćenja, Baška i Punat svaka s po gotovo 6.000 noćenja i ostvarenih pojedinačno po 16.000 noćenja, a i ostale destinacije zakoračile su u sezonu sa dobrim početnim rezultatima

Na otoku Krku, turistička sezona 2024. otvorena je s ponosom i uzbuđenjem zbog niza prestižnih nagrada i obećavajućih turističkih rezultata. Ove nagrade su plod dugogodišnjeg ulaganja, rada i predanosti svih turističkih dionika, kako direktno uključenih u turizam tako i onih indirektno povezanih s njim, istaknuto je na press konferenciji TZ-a otoka Krka.

Jedna od nagrada, Zlatni medvjed, dodijeljena je na sajmu ITB u Berlinu početkom ožujka 2024. za promotivni video “Echoes of Adventure”, izrađen u suradnji s agencijom Level 52 iz Labina. Druga nagrada, Simply the Best, dodijeljena je Turističkoj zajednici otoka Krka u kategoriji destinacija godine otočne Hrvatske za 2023. godinu. Nagrada je otoku Krku dodijeljena u Biogradu na moru, u travnju ove godine, na 24. međunarodnoj poslovno – turističkoj burzi. Obje nagrade potvrđuju prepoznatljivost i kvalitetu turističke ponude otoka Krka, koja se očituje i u statističkim podacima za predsezonu. Hoteli, kampovi i obiteljski smještaj bilježe dobre rezultate za ovaj dio turističke godine što svjedoči o raznovrsnosti i atraktivnosti ponude otoka.

Domaćin press konferencije ovoga je puta bio Interpretacijski centar DUBoak u općini Malinska – Dubašnica, čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Francuske. Ondje su sudjelovali na Festivalu pomorske baštine “Escale à Sète”, na kojem su predstavili tradicijske barke i bogatu maritimnu baštinu Malinske – Dubašnice i otoka Krka.

Kontinuirani uspjeh i iščekivana događanja

Nakon zapažene turističke sezone 2023. godine, u kojoj je ostvareno preko 930 tisuća dolazaka i 5,1 milijun noćenja, otok Krk nada se još jednoj uspješnoj godini. Očekivanje nastavka trenda dobrih i rekordnih rezultata potakli su i podaci uskrsnih blagdana, s ostvarenih gotovo 6 tisuća dolazaka i više od 21 tisuće komercijalnih noćenja – izuzetni rezultati za početak nove turističke godine.

Na otoku Krku se trenutačno odmara više od 5 tisuća gostiju, što je na razini lanjske godine za isto razdoblje, a s obzirom da su pred nama i vjerski blagdani Spasovo (9.5.), Duhovi (19.5.) i Tijelovo, koji ove godine pada u isto vrijeme kao i blagdan povodom Dana Državnosti, zasigurno možemo očekivati dobre svibanjske rezultate.

“Zadovoljni smo što smo u suradnji sa gospodarstvom utjecali na vrlo dobru posjećenost u predsezoni, u ožujku i travnju mjesecu, zahvaljujući vrlo lijepim outdoor međunarodnim manifestacijama”, poručuju iz TZ-a otoka Krka.

Top destinacije u predsezoni su grad Krk sa cca 16.600 dolazaka i gotovo 56.000 noćenja, Omišalj sa 16.300 dolazaka i gotovo 49.000 noćenja, Baška i Punat sa svaka s po gotovo 6.000 noćenja i ostvarenih pojedinačno po 16.000 noćenja, a i ostale destinacije (Malinska-Dubašnica, Dobrinj i Vrbnik) na otoku Krku zakoračile su u sezonu sa dobrim početnim rezultatima.

Kampovi su bili najbolje popunjeni u predsezoni sa ostvarenjima od gotovo 22.000 dolazaka i više od 65.000 noćenja, hoteli sa više od 18.000 dolazaka i 51.000 noćenja, te smještaj u domaćinstvu sa 11.000 dolazaka i gotovo 45.000 noćenja. Iako su to sve rezultati koji su u ostvarenjima dolazaka i noćenja tek u početnim brojkama, rezultati nisu neočekivani, niti izvan planiranih ostvarenja, jer je Uskrs ove godine padao znatno ranije nego lani (31.3.i 1.4.) Za očekivati je do kraja razdoblja ostvariti dobre fizičke pokazatelje, na razini rekordne 2023. godine, a što je i u skladu sa održivim razvojem otoka i podizanju kvalitete kojemu težimo, naglašavaju iz TZ-a otoka Krka.

Odlična predsezona

Top 5 najjačih emitivnih tržišta u predsezoni su: Njemačka 8.900 dolazaka – 37.600 noćenja; Slovenija 14.900 dolazaka – 37.400 noćenja; Austrija 6.000 dolazaka – 21. 700 noćenja; Poljska 2.600 dolazaka – 8.000 noćenja te Italija 2.600 dolazaka – 6.400 noćenja. Domaće tržište prisutno je sa više od 7.000 dolazaka i 19.000 noćenja te učešćem od 12% u predsezoni.

“Ovogodišnji početni dobri turistički rezultati na otoku Krku rezultat su temeljite pripreme i novih ulaganja u turističku infrastrukturu. Podizanje kvalitete u hotelima, ulaganja u kampove te ulaganja u obiteljski smještaj doprinijeli su stvaranju ugodnog i kvalitetnog iskustva za posjetitelje”, ističu iz TZ-a otoka Krka.

“Interes za otokom Krkom raste i u predsezoni zahvaljujući dobroj infrastrukturi za outdoor programe te kreativnim programima koje organiziraju turističke zajednice, u suradnji s gospodarstvom. TZ otoka Krka, u suradnji sa turističkim zajednicama i jedinicama lokalnih samouprava te gospodarstvom, uložila je značajne napore u aktivnosti i programe s ciljem jačanja pozicije otoka Krka kao jedne od poželjnijih turističkih destinacija u Europi, čija se ponuda temelji na doživljaju, u skladu s održivim i odgovornim razvojem. Uz brojne programe tijekom cijele sezone, posebno želimo istaknuti neka od prošlih i nadolazećih outdoor događanja koja će obogatiti ponudu otoka Krka”, poručuju iz TZ-a otoka Krka i dodaju: “To mogu potvrditi i gosti, koji su se odazvali današnjem skupu, a s kojima razvijamo partnerski odnos u promicanju outdoor aktivnosti: Ispred 4Islanda MTB Croatia Tomislav Zobec Ispred CRO Race Luka Mišović, ispred Adventure Race Croatia Mateja Alilović te ispred Jump2Krk Ivica Orlić i Marko Srdoč, Atletski klub Krk.

9. izdanje 4 Island MTB Croatia, brdsko biciklističke utrke koja je od 2022. godine dio elitne serije svjetskih utrka EPIC SERIES IRONMAN GRUPACIJE. Sa startom iz Baške, utrka je započela 16. i 17. travnja na otoku Krku te se nastavila kroz otoke Cres, Lošinj i Rab. Okupivši više od 400 biciklista iz 40 zemalja svijeta, ovo natjecanje ima značajnu ulogu u promociji otoka Krka i ostalih otočnih destinacija, te doprinosi razvoju cikloturizma i jačanju pozicije otoka u predsezoni i posezoni. Sa zadovoljstvom najavljujemo i nastavak gostovanja ove utrke na otoku Krku, jer su upravo i potpisani ugovori za razdoblje od 2025. do 2028. godine, poručuju organizatori.

Od 19. do 21.4. u Njivicama se, u sklopu Njivice Outdoor vikenda, održalo posebno izdanje EPIC RIDES biciklističke utrke, planinarski izlet Njivice Hike te Adria Spring Trail, koji su okupili veliki broj simpatizera aktivnosti na otvorenome.

U subotu 27.4.2024. po prvi puta održala se u Puntu i utrka KRK GRANFONDO FALKENSTEINER PUNAT, ukupne dužine 82 km, a obuhvaćene su sve destinacije na otoku od Punta do Omišlja i Baške.

Najavljeni brojni sportski, ali i kulturni i glazbeni sadržaji

Tijekom svibnja i u sljedećim razdobljima pak slijede:
– Od 13. do 18. svibnja održava se 5. izdanje pustolovne utrke ADVENTURE RACE CROATIA (ARC), sa startom u Baški. Utrka se održava na otoku Krku i području Kvarnera te okuplja 35 timova iz 20 zemalja svijeta koji će u zahtjevnoj ruti od 500 km proći otokom Krkom i tako testirati izdržljivost u bicikliranju, trail-u, planinarenju, kajakingu, orijentaciji i spuštanju užetom. Adventure Race Croatia dio je svjetske pustolovne serije Adventure Race World Series, a od 2019. i kvalifikacijska utrka za Svjetsko pustolovno prvenstvo.
– Od 25. do 26.5. slijedi Državno prvenstvo u Downhillu „Enduro Punat“
– Od 26. do 30.5. održat će se Croatia Cup & Alpe Adria Sailing Week u Puntu
– Krajem kolovoza organizirat će se u Krku atletski spektakl Jump2Krk, u organizaciji Atletskog kluba u Krku
– Epic Rides Šotovento koji je u prethodnih 18 izdanja Epic Ridesa privukao više od 2.500 sudionika biciklista. Cilj projekta je promocija destinacija za biciklizam i biciklističke ponude. Epic Rides Šotovento koji je na rasporedu 7. 9. ove godine održati će se po 4. puta i očekuje se veliki broj sudionika.
– Od 1.10. do 6.10. održat će se utrka CRO RACE , gdje je grad Krk domaćin starta jedne od etapa po otoku Krku ,2. godinu za redom
– U listopadu 11.-13.10. 2024. održati će Baška Outdoor Festival
– U studenom 2024. održat će se Malinska Outdoor Weekend

Osim bogatog programa sportskih događanja, tu su i druge zanimljive manifestacije koje će dodatno privući brojne posjetitelje. Od tradicionalne Sense i manifestacije „Teć za sir“, za Spasovo, 9. svibnja u Malinskoj, popularne Crne ovce u Baški koja nas očekuje od 17. do 19. svibnja s bogatom gastro i zabavnom ponudom, atraktivnog Krk Music Festa 21. lipnja, kao već tradicionalnog uvoda u ljeto, do otvaranja Ljetnih priredbi Krka, Festivala MIK-a, Antičkih dana u Omišlju, Malinska Walk&Taste, Festivala sladoleda u Njivicama, Festivala IN Vino Veritas u Puntu, Dana vina u Vrbniku, Stipanje u Dobrinju, Ribarskih dani u Baški i Puntu, 500. Lovrečeve u Krku, Dana smokava u Krku, te konačno divnog perioda Adventa na otoku Krku gdje će se bogatim programima uključiti gotovo sve turističke zajednice.

“Bogato, raznovrsno i zabavno! Sva ova događanja čine otok Krk nezaobilaznom destinacijom za posjetitelje svih uzrasta te ga pozicioniraju kao jedno od najživopisnijih i najatraktivnijih mjesta za odmor i aktivnosti u regiji”, poručuju krčki turistički čelnici.

error: Content is protected !!