Općina Omišalj dodijelila godišnje nagrade zaslužnim mještanima za 2020. i 2021. godinu

U 2020. godini odlukom Općinskog vijeća dodijeljene su tri godišnje nagrade, a u 2021. godini Općinsko je vijeće posthumno dodjelilo nagradu za životno djelo te dvije godišnje nagrade

Povodom Dana Općine Omišalj, Duhovskog utorka 25. svibnja održana je svečanost uručenja nagrada Općine Omišalj za 2020. i 2021. godinu. Svečanost se održala u društvenom domu u Omišlju uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a nagrade je dobitnicima uručio Anto Trogrlić, predsjednik Općinskog vijeća u prošlom mandatu.

U 2020. godini odlukom Općinskog vijeća dodijeljene su tri godišnje nagrade: Zoranu Đunđeku i Zlatku Jurkoviću na prijedlog Gradskog društva Crvenog križa Krk za humanost i izuzetan doprinos u području dobrovoljnog darivanja krvi, nakon više od sto dobrovoljnih davanja; te dr.sc. Ivanu Rubiniću na prijedlog Općinske načelnice za znanstveni doprinos u području društvenih znanosti te promicanje znanstvenog ugleda općine Omišalj.

Zoranu Đunđeku 2018., a Zlatku Jurkoviću 2019. Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski za sto darivanja dodijelila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog osobitih zasluga u zdravstvu, socijalnoj skrbi i promicanju moralnih društvenih načela.

Iza mladog njivičkog znanstvenika Ivana Rubinića stoji ogroman trud i odricanje, što je rezultiralo brojnim prestižnim međunarodnim nagradama: 2019. godine proglašen je najperspektivnijim doktorskim kandidatom iz područja političke ekonomije na svijetu; dobitnik je ugledne nagrade za mladog znanstvenika koju dodjeljuje austrijsko Federalno ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja u suradnji s Institutom za Dunavsku regiju i Centralnu Europu; dobitnik je nagrade za najbolja studijska postignuća pri doktorskoj razini studija Sveučilišta u Ljubljani i dr.

U 2021. godini Općinsko je vijeće posthumno dodjelilo nagradu za životno djelo te dvije godišnje nagrade.

Godišnje nagrade zaslužili su Marin Bubanj za izniman angažman tijekom humanitarnog djelovanja te predano i nesebično pomaganje stanovnicima potresom pogođenog područja Banovine te Elias Josip Rudman za postignute značajne rezultate u karate sportu u posljednje dvije godine.

Marin Bubanj član je DVD-a Njivice i također dobrovoljni davatelj krvi, niz je godina društveno angažiran i redovito inicira i sudjeluje u organizaciji raznih humanitarnih akcija i pomoći stanovnicima općine Omišalj, ali i drugih mjesta na otoku. Krajem 2020., točnije nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji posebno se istaknuo prvo u organizaciji prikupljanja pomoći, a potom i radom na terenu, odnosno saniranju štete na tom području. Od njega smo odmah saznali informacije „iz prve ruke“, kako se uključiti, što učiniti, kako pomoći, on je bio taj koji je pokrenuo lavinu dobrote s otoka Krka koja je uslijedila već nekoliko sati nakon samoga potresa.

Elias Josip Rudman rođen je 2010. godine i u svojoj kategoriji mladi je Rudman redovito na čelu ljestvice. Trenira u Karate klubu Krk Coatia. U 2019. i 2020. godini ukupno je osvojio 37 odličja od kojih je 25 zlatnih.

Damiru Jakovčiću posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo za izniman doprinos u čuvanju i promicanju običaja i kulture te njegovanju kulturne baštine i obogaćivanju društvenog života u općini Omišalj, kroz osmišljavanje i realizaciju brojnih aktivnosti i programa po kojima je općina Omišalj postala prepoznatljiva. On je do umirovljenja bio voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti pri Upravnom odjelu Općine Omišalj, no svoju je ljubav prema Omišlju i Njivicama, ali i otoku Krku, posebno pokazao kroz osnivanje brojnih udruga i društava, manifestacija i programa kojima je štitio i promicao kulturni i društveni život mjesta u kojem je živio i radio: KUD Ive Jurjević, Smotra krčkog folklora, revitalizacija Vida Omišljanina i njegovog brevijara, Festival pučkog teatra Omišalj – Čavle, Bljakfest, omišaljski karneval, bratimljenje s općinama u zemlji i inozemstvu, Glasnik općine Omišalj, likovna kolonija, Arheološki park Mirine-Fulfinum, Antičke večeri, TV Omišalj i filmske večeri, restauraciju kapelice Sv. Jelene…

error: Content is protected !!