I nakon 55 godina, Krk čuva uspomenu na tragediju broda Peltastis

Havariju su preživjela samo četiri člana posade. Među poginulima je bio i kapetan, koji je do posljednjeg trenutka pomagao posadi da se spasi, ali sam nije htio napustiti svoj brod

Punih 55 godina prošlo je od tragičnog potonuća broda Peltastis, a spomen na ovaj tužni događaj Krčani i danas čuvaju. Tako su i ove godine članovi Ronilačkog centra Neptun iz Šila uz potporu Turističke zajednice Općine Dobrinj i Petra Kopanice u more spustili vjenčić, u spomen na osmoricu pomoraca koji su u ovoj havariji izgubili živote.

U noći sa 7. na 8. siječnja 1968. godine, nakon što je ukrcao svoj teret u luci Jurjevo, grčki teretni brod Peltastis sa 12 članova posade zaplovio je put Rijeke te se usidrio između Crikvenice i otoka Krka.

Kapetan Theodoros Belesis te se noći susreo s najvećim izazovom u svojoj karijeri: nije poslušao upozorenje lučkog kapetana i podcijenio je orkansku buru koja je puhala i 200 km/h. Nažalost, prekasno je uvidio moć bure i mora. Nisu pomogla ni sidra ni brodski motori, snažan vjetar brod je odnio na strme hridine i povukao ga na morsko dno. Brodski sat ostao je zauvijek smrznut na 3 sata i 50 minuta.

Havariju su preživjela samo četiri člana posade. Među poginulima je bio i kapetan, koji je do posljednjeg trenutka pomagao posadi da se spasi, ali sam nije htio napustiti svoj brod. Godinama kasnije zadržala se priča o požrtvovnom kapetanu čije tijelo je nakon havarije ostalo na istom mjestu, uz kormilo koje nije htio ispustiti iz ruku.

Belesisovo je tijelo, međutim, pronašao austrijski turist u ljeto 1968. godine, nakon čega je nesretni kapetan pokopan na Kozali, a potom su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u rodnu Grčku. Tijela ostalih članova posade pronađena su ubrzo nakon nesreće.

Peltastis i danas stoji u uspravnom položaju, na dubini od 33 metra, tek 50 metara od sjeveroistočne obale otoka Krka, na području između Šila i Klimna. Danas je ovo jedna od omiljenih ronilačkih destinacija Kvarnera.

Foto: Anton Žužić

 

 

error: Content is protected !!