Okupljanje civilnih udruga otoka Krka: “Svjetske krize doći će i na Krk – kako ćemo ih dočekati?”

“Što je stanovništvo bolje pripremljeno, povezano, solidarno, lakše prebrođuje krize”, ističu organizatori

Civilne udruge otoka Krka okupit će se u ponedjeljak, 20. ožujka u Društvenom domu u Omišlju, na raspravi s temom “Krize iz svijeta doći će i na Krk – kako ćemo ih dočekati?!”

“Ako barem ovlaš pratite medije znate da se u svijetu događaju razne krize. Znanstvenici iz sustava UN-a naročito upozoravaju na dramatične posljedice djelovanja nekoliko kriza istovremeno, što će se sve češće događati. To zovu „Savršenom olujom“ – kada istovremeno djeluju klimatska kriza, gubitak bioraznolikosti i oskudica vode. Kad su u pitanju klimatske promjene, mi smo treća najranjivija zemlja u Europi. Kako se klima sve brže mijenja, nije pitanje hoće li se i kod nas događati klimatski ekstremi, već KADA, kako intenzivni i s kakvim posljedicama na naš život. Iskustva iz cijelog svijeta su pokazala da kad se na mnogo mjesta istovremeno događaju krize, lokalno stanovništvo se sa svojim krizama mora nositi samo. Što je stanovništvo bolje pripremljeno, povezano, solidarno, lakše prebrođuje krize”, napominju organizatori.

“TIKO vas poziva da dođete na okupljanje civilnih udruga otoka Krka da razgovaramo o tome što bi zajedno mogli poduzeti da kroz najavljene i nenajavljene krize bolje prođemo. Na skup ćemo pozvati i nekoliko profesionalaca iz JLS-a te iz komunalne i društvene infrastrukture. Zbog prostorno-organizacijskih ograničenja molimo da svaka udruga pošalje svoja dva člana. Okupljanje će facilitirati Nenad Maljković iz Tranzicijskog središta za Hrvatsku, zvanični međunarodni trener za tranziciju pri Transition Training Community of Practice”, najavljuju iz TIKO inicijative.

Tranzicijska inicijativa Otok Krk – TIKO je neformalna grupa građana koja postoji već sedmu godinu, a čine ju uglavnom stanovnici Općine Omišalj, ali i stanovnici drugih dijelova otoka Krka, okupljenih oko želje da „grade lokalnu otpornost kao odgovor na vanjske krizne pritiske za koje znaju da su neizbježni, a nastajat će zbog rastućih cijena energije, poremećaja u okolišu i ekonomskih nestabilnosti“.

error: Content is protected !!