Održana tribina o revitalizaciji riječke arhitektonske baštine

Rasprava s mnogo različitih perspektiva i rakursa, s popriličnim nesuglasicama govornika pokazala je da je urbanizam tema koja zanima riječku stručnu, ali i širu javnost

Manjak ideja i novaca, kao i skupoća obnove zaštićenih kulturnih dobara – problemi su riječke arhitektonske baštine koji su istaknuti na tribini Stara Rijeka za novu Rijeku održanoj u ispunjenom atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Susret o zaštiti i revitalizaciji riječkog urbanističkog naslijeđa privukao je brojne goste iz gradske kulture, konzervatorske i povijesne struke te politike, a u ime Primorsko-goranske županije prisustvovao je zamjenik župana Vojko Braut. Kako se navodi, tijekom dvosatne rasprave tematika vrijedne infrastrukturne ostavštine tek je otvorena.

Panelisti tribine u organizaciji Novog lista Marko Filipović, Daina Glavočić, Maša Magzan, Nana Palinić, Lilian Stošić i Berislav Valušek pod moderaturom novinara Ervina Pavlekovića tek su načeli raspravu o nekim od primjeraka kulturnih dobara kao što su Hartera, Teatro Fenice i lansirna rampa Torpedo, dok je veliki interes publike potaknuo pitanja, razgovore i komentare i o Rimskom luku, mlinu Žakalj, bivšoj tvornici Rade Končar u Vodovodnoj ulici, gradskim trgovima i uri.

Rasprava s mnogo različitih perspektiva i rakursa, s popriličnim nesuglasicama govornika pokazala je da je urbanizam tema koja zanima riječku stručnu, ali i širu javnost te kako je debata o tome kako najbolje iskoristiti potencijal bivših industrijskih zdanja aktualna i potrebna.

FOTO: Vedran Karuza/Novi list/PGŽ
error: Content is protected !!