Održan sastanak s temom oglašavanja i sufinanciranja Zračne luke Rijeka

Zatražit će se povećanje udjela riječkog aerodroma u nacionalnom PSO programu, a naglašena je i važnost češće i bolje komunikacije između Zračne luke i predstavnika turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave i hotelijera

Temeljem Zaključka Županijske skupštine, na poziv župana Zlatka Komadine,  u sjedištu Primorsko-goranske županije održan je sastanak suvlasnika Zračne luke Rijeka na temu programa udruženog oglašavanja i programa PSO-a, odnosno reklamiranja destinacija i sufinanciranja nekomercijalnih avio-linija unutar zemlje.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice se na sastanak uključio preko Zooma te je podsjetio da program udruženog oglašavanje obuhvaća opću destinacijsku promociju, promociju smještajne i ostalih oblika turističke ponude destinacije, a godišnji natječaj putem Javnog poziva provodi Hrvatska turistička zajednica. Odluku o financiranju donosi Turističko vijeće HTZ-a temeljem dostavljenih mišljenja regionalnih turističkih zajednica, pojasnio je Staničić rekavši da je za ovu godinu osigurano 30 milijuna kuna za udruženo oglašavanje.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da se trenutačno na području Primorsko-goranske županije ulaže oko 6 milijuna kuna u tu svrhu, od kojih polovica sredstava dolazi iz županijskog izvora kroz TZ PGŽ, dok je preostali iznos raspodijeljen na ostale dionike, jedinice lokalne samouprave i lokalne turističke zajednice. Također je podsjetio da je, u razdoblju od 2019. do 2022. godine, ulaganje u te svrhe Županija povećala s nekadašnjih 800.000 kuna na 3 milijuna kuna.

Na sastanku je više puta istaknuto da je naša regija auto-destinacija, no da se želi i da se radi na tome da postane i avio-destinacija za što je potrebno raditi na privlačenju gostiju veće platežne moći iz udaljenijih zemalja što zahtijeva zajedničko dugoročno ulaganje. Posebno su to naglasili direktorica TZ-a PGŽ Irena Peršić Živadinov i član Turističkog vijeća TZ PGŽ Goran Fabris, kao i predsjednik NO TZ PGŽ Anton Bolonić.

Direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić ukazao je na činjenicu da avioprijevoznici u nove destinacije najradije lete u ljetnom periodu kako bi osigurali pokrivanje troškova letova, a nakon toga šire trajanje zračne veze na pred i post-sezonu, dok je hotelijerima važnije puniti kapacitete avio-gostima izvan ljetnih mjeseci kada imaju slobodne smještajne kapacitete.

Dogovoreno je da župan Komadina i direktor Palalić zatraže putem resornog Ministarstva povećanje udjela riječkog aerodroma u nacionalnom PSO programu. Također, naglašena je važnost češće i bolje komunikacije između Zračne luke i predstavnika turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave i hotelijera.

Uz predstavnike suvlasnika, članove Nadzornog odbora i direktora Zračne luke i direktora Hrvatske turističke zajednice, na sastanku su sudjelovali i članovi Županijske skupštine PGŽ Iva Rinčić i Boris Popović. Oni su u svojim izlaganjima također istaknuli potrebu veće zastupljenosti u programu PSO-a te ulaganje u promociju preko avioprijevoznika budući da je to, kako su rekli, najbolji izlog za promociju destinacije.

error: Content is protected !!