Odobrena energetska obnova zgrade Doma zdravlja u Loparu, sve županijske školske ustanove pozitivno poslovale

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sufinanciranje projekta „Uređenje zgrade Doma zdravlja u Loparu – energetska učinkovitost“ u iznosu od 58.500,00 eura, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić.

Ukupno je bilo zatraženo 130 tisuća eura, no prema informacijama, zbog velikog broja prijava u odnosu na raspoloživi fond, u pravilu su odobravani manji iznosi sufinanciranja, pojasnila je zamjenica na redovitoj konferenciji za novinare.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 174 tisuće eura. S obzirom na porast cijena radova, moguće je da će nakon provedenog postupka javne nabave cijena radova biti i viša, a Primorsko-goranska županija sufinancirat će uređenje zgrade najviše do iznosa 130 tisuća eura, rekla je zamjenica i informirala o odlukama s prošlotjednog kolegija Župana.

Donijeta je Odluka o dodjeli novčanih nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva za postignuća na državnoj i međunarodnoj razini za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 20.700,00 eura.

Za nagrade na državnoj razini dodijeljeno je ukupno 16.200,00 eura, a na međunarodnoj razini dodijeljeno je ukupno 4.500,00 eura. Nagrade se dodjeljuju za najbolja skupna i pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama.

Objavljen je Javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja lovstva u 2024. godini vrijednosti 91 tisuće eura. Raspon sredstava namijenjen financiranju pojedinog programa/projekta je od 1.000,00 eura do najviše 8.000,00 eura. Prijavu na Javni natječaj mogu podnijeti lovoovlaštenici koji su stekli pravo lova na temelju zakupa ili koncesije na zajedničkim i državnim lovištima na području PGŽ i Lovački savez u koji su učlanjene lovačke udruge s područja naše županije. Javni natječaj otvoren je do 31. svibnja 2024. godine u 10:00 sati.

Temeljem provedenog javnog savjetovanja i analize stanja gospodarstva PGŽ, Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj izradio je konačni prijedlog Programa dodjele potpora male vrijednosti poduzetnicima Primorsko-goranske županije u 2024. godini. Radi ostvarenja prioriteta javnih politika predlaže se provedba osam mjera: (1) Sufinanciranje troškova opreme za prerađivačku djelatnost, (2) Poticanje energetske učinkovitosti, (3) Potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, (4) Poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja žena, (5) Sufinanciranje pripreme i prijave projekta za EU fondove, (6) Potpore za provedbu mjera prilagodbe građevina poslovne namjene ulasku i kretanju osoba s invaliditetom (OSI) i osoba smanjene pokretljivosti (OSP), (7) Potpore za mentorstvo na području Gorskog kotara za učenike koji se školuju prema Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) i (8) Poticanje razvoja turističkog poduzetničkog potencijala Gorskog kotara.

Temeljem ovog Programa dodjeljivat će se potpore male vrijednosti koje imaju za cilj poticanje razvoja konkurentnog malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva.

Nadalje, dana je suglasnost ravnatelju Županijske lučke uprave Krk za zaključivanje ugovora o javnoj nabavi radova na odvodnji i zbrinjavanju otpadnih voda na istezalištu u luci Krk. Projektom je predviđena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda od pranja brodova, a kako je napomenula zamjenica, ugradnja uređaja planirana je i u drugim lukama na području PGŽ-a. Planirani početak radova je u drugoj polovici rujna 2024. godine u visini od 150 tisuća eura.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin predstavila je informacije vezane uz izvršenje financijskih planova u školskim ustanovama za 2023. godinu kojima je PGŽ osnivač. Kako je istaknula, osnovne i srednje škole te učenički domovi završili su godinu u plusu, i to osnovne škole s otprilike 175 tisuća eura, srednje škole s gotovo 670 tisuća eura te učenički domovi s oko 246 tisuća eura.

Izdvojila je i informaciju da je u tijeku javna nabava za radove i opremanje PŠ Dobrinj. Financijska konstrukcija je zatvorena, a projektantska cijena je oko 1,3 milijuna eura koju će u 50 postotnom iznosu sufinancirati Primorsko-goranska županija i Općina Dobrinj. Po završetku javne nabave, Županija i Općina potpisati ugovor o gradnji nakon čega će vrlo brzo započeti radovi, rekla je pročelnica.

„Ovo je vrijeme kada pripremamo veliki broj nabava. Tijekom ljeta imat ćemo radove na 40 škola. Pripremili smo i nabavu za uređenje prostora Prve sušačke hrvatske gimnazije za provedbu dva nova obrazovna umjetnička programa, balet i suvremeni ples u vrijednosti od oko 250 tisuća eura. Do sada je provedeno oko 12 nabava kako bi bili spremni za intenzivno uređenja naših ustanova tijekom ljeta“, rekla je Stilin. Na novinarsko pitanje o njihovoj vrijednosti, odgovorila je da je, s ulaganjima u PŠ Dobrinj, riječ o investicijama vrijednim oko dva milijuna eura.

Govoreći o Odluci o upisima u prvi razred srednje škole koja je trenutno na javnom savjetovanju, pročelnica je dodala da PGŽ nema primjedbi s obzirom da je resorno Ministarstvo odobrilo sve zahtjeve.

Ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić najavila je prvi kongres “Suvremeno oslikavanje dojki” koji se od 9. do 11. svibnja 2024. održava na Fakultetu zdravstvenih studija i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Povod skupu je dodatna edukacija i diseminacija znanja među liječnicima i stručnjacima u cilju što bolje i ranije dijagnostike raka dojke.

U organizaciji sudjeluje niz institucija, Primorsko-goranska županija, Dom zdravlja PGŽ, Sveučilište u Rijeci, KBC Rijeka te fakulteti, što je ravnateljica ocijenila kao dodanom vrijednošću, ali i pokazateljem da se zajedničkim naporima može napraviti dobra stvar. Posebno je naglasila sinergiju KBC-a Rijeka i Doma zdravlja PGŽ pri liječenju pacijentica.

„Pacijentice upućujemo jedni drugima, sastajemo se i zajednički surađujemo, a sve s ciljem kako bi rak dojke našli u najranijem stadiju, a pacijentice bile izliječene“, istaknula je i podsjetila da je upravo u Primorsko-goranskoj županiji 2004. godine proveden prvi pilot projekt ranog otkrivanja raka dojki u Jugoistočnoj Europi koji je nakon dvije godine postao nacionalni program.

Dodala je da je incidencija raka dojke u RH i dalje visoka, međutim, mortalitet pada devetu godinu za redom zahvaljujući programu ranog otkrivanja.

error: Content is protected !!