Objavljena peticija za pokretanje Haludova s mrtve točke: Prenamjenom zemljišta pritisnuti Abramyana na obnovu

“Budući da je očito da vlasnik Haludova nije zainteresiran za ulaganje u skladu s postojećim Detaljnim planom uređenja, jedini ispravni način rješavanja problema Haludova je izmjena prostornog plana. Stoga predlažemo provođenje procedure prenamjene zemljišta”, kažu autori peticije

Pitanje Haludova koje se već desetljećima ne miče s mrtve točke, klackajući se između vlasnika Are Abramyana, hrvatskih zakona i mještana koji su rekli kategorično “ne” vlasnikovim idejama o zatvorenom hotelskom kompleksu, nagnalo je nekolicinu građana na pokretanje peticije koja bi mogla dati odgovor na ovu mučnu otočnu trakavicu.

“Haludovo je vrijedni prostor na području Općine Malinska-Dubašnica. Obveza Općine je da pažljivo upravlja svojim prostorom. Donošenje prostornih planova ustavno je pravo svake lokalne samouprave”, stoji u početku peticije koja je već u prvim satima izazvala priličan interes otočana.

“Nakon privatizacije i prodaje neodgovornom investitoru, Haludovo je postalo sinonim hrvatske nesposobnosti upravljanja prostorom i ekonomijom. Ne radi se samo o napuštenim ruševinama i ekonomskoj šteti već i o civilizacijskoj sramoti. Vlasnik je izgubio povjerenje građana. Stotine održanih sastanaka, uvjeravanja i molbi nije dalo rezultata. Iako već godinama postoje svi potrebni prostorno-planski dokumenti, izgradnja još nije počela. Svima je sada jasno da su namjere vlasnika od samog početka bile potpuno različite od očekivanja zajednice.

Nitko na otoku neće pristati na privatno eksteritorijalno područje ograđeno žicom bez prava pristupa. S obzirom na to kako je očito da vlasnik Haludova nije zainteresiran za ulaganje u skladu s postojećim Detaljnim planom uređenja, jedini ispravni način rješavanja problema Haludova je izmjena prostornog plana. Stoga predlažemo provođenje procedure prenamjene zemljišta”, kažu autori peticije.

“Zbog nepomirljivo različitih interesa između vlasnika Haludova i građana otoka Krka, tražimo od Općine Malinska-Dubašnica da započne rješavanje nastale situacije i to na sljedeći način:

– Pokrenuti proceduru ukidanja važeće prostorne dokumentacije za Haludovo

– Istovremeno započeti proceduru prenamjene i zaštite neizgrađenih prostora Haludova proglašenjem zaštićene park šume, za što postoji pripremljena dokumentacija, te proglašenjem ruševinama objekte na izgrađenom području radi njihovog uklanjanja

– Pokrenuti pravne postupke radi rješavanja statusa Palacea i Tamarisa

– O pokrenutim postupcima pismeno obavijestiti vlasnika Haludova

– Vlasnik Haludova može odmah započeti gradnju i obnovu hotela prema postojećem DPU-u čime bi mogao izbjeći prenamjenu zemljišta i proglašenje zaštićene park šume”

Peticija i prijedlozi biti će upućeni Općini Malinska-Dubašnica i ostalim institucijama u Republici Hrvatskoj nakon dosegnutih 1000 potpisa, što bi se moglo dogoditi vrlo brzo budući da je prvih 80-ak građana potpisalo peticiju već u prvih nekoliko sati nakon objave.

Inicijatori ove inicijative su Damir Franolić, Eugen Franolić, Nikola Dujmović, Ivan Car, Dobrila Kraljić, Ivica Petršorić, Nedo Pinezić i Mirsad Šušnjar, a peticija se može potpisati OVDJE.

Haludovo, Malinska, Rujan/listopad 2020.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!