Izložbe, gastro delicije, biciklijada i otvorenje Starog toša: Dani maslina u Puntu slave 25 godišnjicu

Interpretacijski centar Stari Toš zaštićeno je kulturno dobro te se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na otoku Krku

Tradicionalna manifestacija “Dani maslina” ove godine u Puntu bilježi 25 godina postojanja.

Dani maslina pokrenuti su 1996. godine kao prva manifestacija u Hrvatskoj, s početnom idejom berbe maslina kao događaja prilagođenog za strane turiste, a sve s ciljem produženja turističke sezone. Projekt se danas sastoji od više priredbi: tu je posebna ponuda jela u restoranima na bazi maslina i maslinovog ulja, prigodna umjetnička izložba, izložba alata i strojeva potrebnih u maslinarstvu, stručne edukacije, prezentacije i kušanja ulja, radionice za djecu, plainarski pohodi i slično.

Ove godine od petka, 8. listopada može se razgledati mođunarodna izložba Foto kluba Krk, pod nazivom “Summer, sea, sun”. Otvorenje izložbe je u 19 sati, a pogledati se može svakim danom od 18 do 20 sati sve do 15. listopada.

U subotu 9. listopada trebala je biti održana prezentacija alata i strojeva za maslinarstvo, no zbog lošeg vremena prezentacija se odgađa do sljedeće subote, 16. listopada u 10 sati. Tada će TZO Punat, Udruga maslinara “NAŠKA” i ENTRADA d.o.o. priređuju prezentaciju kompletnog programa najkvalitetnijih ekoloških tresača Alice Eco i Alice Premium te ostalu opremu za rezidbu, škare sa baterijskim pogonom, sa raznim produžecima za rezidbu bez škala, razne veličine mreža i druge opreme za maslinarstvo.

Svi maslinari, kao i ostali kojima će oprema i alati pomoći u berbi, pozvani su doći razgledati prezentaciju.

U subotu i nedjelju, 9. i 10. listopada na rasporedu je i 11. biciklijada “Osvoji crni biser”, u organizaciji TZ-a Punat i Bike centra Krk & fitness centar Koralj – Krk, dok je srijeda rezervirana za svečano otvorenje Interpretacijskog centra maslinarstva – Stari toš, na Staroj placi.

Interpretacijski centar Stari Toš zaštićeno je kulturno dobro te se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na otoku Krku.

Unutar centra smještena je stalna izložba koja prezentira tradicijsku proizvodnju maslinovog ulja te značaj maslinarstva za područje Punta. Izložba donosi interaktivne sadržaje o dijelovima starog toša, berbi maslina i proizvodnji ulja te arhivske fotografije uz naglasak na puntarski govor i dijalekt. Oblikovanje izložbenih elemenata inspirirano je estetikom tradicionalnih uporabnih predmeta uz stilizirane oblike dijelova masline.

Otvorenje će se održati u 13 sati.

Dane maslina u Puntu prati i posebna ponuda jela na bazi maslina i maslinovog ulja. Tijekom listopada menije i jela inspirirana maslinom nude se u restoranu Bocoon, konobama Maslina, Sidro i Štorija te u bistroima 9 bofora i Riva.

Sve informacije o svakom od najavljenih događaja dostupne su na službenim stranicama TZ Općine Punat.

error: Content is protected !!