Obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 111. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske

Brigada je prošla mnoga bojišta, najveći trag ostavila je na jednom od najtežih – u Lici, a odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja pored OŠ Omišalj obilježena je 33. obljetnica ustrojavanja 111. brigade Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske.

Obilježavanje je organizirala Općina Omišalj u suradnji s Udrugom veterana Domovinskog rata otoka Krka, a u svečanosti su sudjelovali i otočni čelnici, predstavnici Kluba zapovjedništva 111. brigade te predstavnici ostalih braniteljskih udruga s otoka.

111. brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske utemeljena je 2. srpnja 1991. godine, a ovaj se datum uzima kao dan osnivanja jer je tada jedan dio ustrojenog Krčkog bataljuna 111. brigade zauzeo položaje na osiguranju Zračne luke Rijeka na otoku Krku kako bi se spriječio mogući desant. Brigada je sastavom obuhvaćala područje Rijeke, otoka, Gorskog Kotara i Hrvatskog primorja. Nekoliko dana kasnije, po zapovijedi predsjednika Franje Tuđmana i službeno je potvrđeno formiranje.

Brigada je prošla mnoga bojišta, najveći trag ostavila je na jednom od najtežih – u Lici, a odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

error: Content is protected !!