NZZJZ PGŽ: „Trening životnih vještina“ prepoznalo nekoliko stotina učitelja s područja PGŽ-a

Program „Trening životnih vještina“ danas se provodi u svim osnovnim školama Primorsko-goranske županije te u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Hotelu Hilton na Costabelli održao se stručni skup na temu programa „Trening životnih vještina“, namijenjen učiteljima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije.

U fokusu skupa posvećenom programu „Trening životnih vještina“, koji se aktivno provodi od 2005. godine,  bila je promocija mentalnog zdravlja te prevencija rizičnih ponašanja vezanih uz ovisnost i nasilje, a sam program temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se pokazale važnima u razvoju ovih ponašanja i to kao rizični ili kao preventivni faktori.

Skupu je uživo nazočilo 120 učitelja od 3.-7. razreda te njih još nekoliko stotina online, a pozdravni govor ispred NZZJZ PGŽ održao je ravnatelj doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing.

Program „Trening životnih vještina“ danas se provodi u svim osnovnim školama Primorsko-goranske županije te u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece, a s ciljem promicanja zdravlja i osobnog razvoja te prevencije ovisnosti, razvoja osobne kompetentnosti u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline.

Velika posjećenost i interes učitelja odraz je uspješnosti programa. Naime, evaluacija provedbe programa iz 2010. godine u 6. i 7. razredima osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji pokazala je smanjenje konzumiranja sredstva ovisnosti od 30-50% i to u onim školama koje su program provele u cijelosti i kvalitetno. Posljednje istraživanje NZZJZ PGŽ provedeno s učenicima svih 8. razreda osnovnih škola iz 2018. godine, u usporedbi s 2007. godinom, pokazuje kako je broj učenika koji su do osmog razreda probali pušenje prepolovljen s 47% na 22%, dok je konzumiranje  alkohola smanjeno za trećinu sa 71% u 2007. godini na 50% u 2018. godini. Najrizičniji oblici ponašanja poput pušenja prije 7. razreda smanjeni su pak za 60%, dok je učestalo pijenje alkohola (10 i više puta u zadnjih 12 mjeseci) smanjeno čak i do 70%.

Ravnatelj NZZJZ PGŽ doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing. naglasio je važnost programa te istaknuo da „kontinuitet provedbe  programa u neprekidnom trajanju od 17 godina, njegova sveobuhvatnost (90% učenika PGŽ) te intenzitet i kontinuiranost rada s učenicima (40tak školskih sati od 3-7 razreda), „Trening životnih vještina“ svrstava u primjer sustavnog i sveobuhvatnog programa prevencije ovisnosti u Republici Hrvatskoj. Još četiri hrvatske županije prepoznale su i implementirale ovaj program pa se sada on provodi i u Zadarskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko – neretvanskoj županiji te u gradu Umagu. Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, program je uvršten u Europsku bazu uspješnih projekta kao hrvatski primjer dobre prakse“.

 

error: Content is protected !!