Novo ruho za stari zvonik sv. Apolinara; istraživat će se prahistorijsko naselje Gradina iznad uvale Čavlene

Uz obnovu starog zvonika sv. Apolinara u autentičnom obliku, prionut će se i istraživanju prahistorijskog nalazišta Gradina iznad uvale Čavlene, a najesen će na red doći i ranokršćanska utvrda Kaslir iznad Ponikve

U novom broju časopisa “Naši zvoni”, osim brojnih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić osvrnuo se i na niz ulaganja u povijesne građevine i istraživanje povijesti ovoga kraja.

“Nakon više od 10 godina od obećanja da ćemo obnoviti stari zvonik sv. Apolinara u polju dubašljanskom, konačno je došlo vrijeme da to i odradimo u obliku kakvom je zvonik izgledao i pred svojih 100-tinjak godina prije jakog udara gro[1]ma koji mu je doslovno razrušio „špic“ osmerokutnog oblika. Zvonik će nakon rekonstrukcije ugledati svjetlo dana kakav je bio i u nacrtu iz 1911. godine, jer iako je predaja govorila da je „špic“ postojao, tek sada na temelju materijalnih dokaza otkopanih ispod odstranjene betonske plombe na vrhu zvonika konzervatori bez dvojbe mogu dati potpunu suglasnost na već izdanu građevinsku dozvolu”, ističe Kraljić.

Nacrt groblja iz 1911. godine

Najave budućih ulaganja prenosimo u cijelosti:

“Osim što naša Općina radi na komunalnom planu, uvijek se nađe i mjesta za kulturu i istraživanje povijesti. Osim što smo krenuli u smjeru osnivanja Centra za kulturu koji bi ukomponirao sve što se događa na kulturnom planu Općine, od izložbenog postava Cickini, DUBoaka, Kuće dubašljanske baštine, budućega izložbenog prostora pri franjevačkom samostanu u Portu te nematerijalne kulturne baštine od primjerice kolejana, folklora, obilježavanja Sense, kao Općina provodimo i istraživanja ranokršćanske, rimske, a sada u novije vrijeme i prahistorije na više načina. Naime, u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja iz Rijeke odlučili smo nakon više desetljeća istraživanja ranokršćanskog nalazišta Cickini, te lanjskog sondiranja rimskih nalaza u uvali sv. Martin, prionuti i istraživanju prahistorijskog nalazišta Gradina iznad uvale Čavlene, a najesen će na red doći i ranokršćanska utvrda Kaslir iznad Ponikve.

Usporedo s time, u cijelootočni projekt istraživanja prapovijesnih lokaliteta angažiran je i mr. sc. Ivo Oštarić koji je u protekle 2-3 godine obišao brojne gomile i gradine u potrazi za, po njemu veoma bogatim životom na otoku Krku u pretkršćansko vrijeme, što sve potkrepljuje dokazima koje otkrije prilikom svakog dolaska na otok. Od ostataka posuđa, nakita, žrna, bruseva, kosti, te prapovijesne keramike, do iznimno velikih gomila, promatračnica i ostataka suhozidnih nastambi na neočekivanim mjestima našeg otoka, a posebice unutrašnjosti otoka blizu polja i vode koji su bili jamstvo života za te prapovijesne stanovnike našeg otoka Krka. Od možda najzanimljivijih dokaza, jest i činjenica da je uz brojne mošunje koje nalazimo i dan-danas po drmunima usred otoka, pa i blizu naših naselja, u početku bujao život ondašnjeg čovjeka, a tek potom blaga, što je dokazano pronalaskom ognjišća unutar samih suhozidnih građevina i ulomcima ugljena, ostacima keramike i kostiju na dubinama od 30 do 50 centimetara. Sve to moći ćete ubrzo pročitati u knjizi Prapovijest otoka Krka spomenutog istraživača.

Mošunja u selu Barušići (Snimio Damir Kremenić)/Općina Malinska

Koristim priliku da u ovom uvodniku zahvalim svim brojnim nasljednicima obitelji Pava Kraljića od Keki, koji su na poticaj Općine odlučili nama prodati, tj. zamijeniti zemljišnu česticu veličine oko 500 m2 s jednom od zadnjih velikih mošunja na rubu sela Barušići. Moramo naglasiti da ju je prije nekoliko godina snimio i dokumentirao etnolog Damir Kremenić, a prilično je očuvana u originalnom obliku, osim krova koji je nekad bio prekriven šašom. Ona se predviđa obnoviti i pokazati budućim naraštajima kako se živjelo na našem otoku Krku i u Dubašnici još do prije nekoliko desetljeća”.

Cijelo obraćanje načelnika Kraljića dostupno je na mrežnim stranicama Općine, OVDJE.

error: Content is protected !!