Neno Belan, Daleka Obala, klapa Kampanel i more odlične zabave: u Baški počinju Ribarski dani

“Obucite i vi svoje prugaste majice i pridružite nam se na još jednim Ribarskim danima”, kažu organizatori, uz napomenu da je ulaz slobodan na sva događanja

Tradicionalno, prvi kolovoški vikend u Baški je rezerviran za zabavu, kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport, a sve zahvaljujući Ribarskom danu – jednoj od najdugovječnijih otočnih manifestacija, koja se u Baški organizira još od davne 1910. godine.

Nakon dvogodišnjeg skromnijeg izdanja, ove godine vraća se u punom sjaju sa bogatim i raznovrsnim programom za djecu i odrasle. Ostajući vjerni tradiciji, uz povlačenje mreže i defile ribarskih barki, turističkih brodova i brodica, nastupa KD “Šoto”, projekcije dokumentarca o Klonimiru Seršiću i njegovih filmova na temu Ribarskog dana i posebne gastronomske ponude ribljih menija za sve ljubitelje kvalitetne hrane, ove godine vraćaju se i uvijek atraktivni sadržaji poput potezanja konopa, hodanja po gredi i turnira u briškuli i trešeti. Ni ove godine neće izostati i spektakularni vatromet, a svijet će bez sumnje obići fotografije nastale na atraktivnim bašćanskim photo pointovima, pripremljenima posebno za ovu priliku.

“Naravno, ključan faktor zabave je odlična glazba pa će tako ljetna pozornica na Staroj rivi ugostiti velika imena hrvatske glazbene scene i osigurati zabavu za pamćenje. U petak počinjemo (i završavamo) uz popularni Trio Marinero, koji će pripremiti publiku za uživanje uz hitove Nene Belana & Fiumensa, koji ove godine slave 25 godina suradnje. Subota je rezervirana za legendarnu Daleku obalu, kojoj će potporu pružiti zabavna grupa Venus, dok nam u nedjelju stižu ljubimci publike, Klapa Kampanel. Kako bi u svi mogli uživati u ovom posebnom vikendu, promenadni nastupi klape Zvonimir, Tria Bajs te Tria G-dur kroz petak i subotu osigurat će da se ugođaj ribarske večeri prenese i do udaljenijih ugostiteljskih objekata Baške”, ističe direktorica TZO Baška Ivana Topić.

Što izdvojiti iz zaista bogatog programa?

“U petak, 5. kolovoza u 20 sat, Ribarski dan tradicionalno otvaramo izložbom u galeriji Zvonimir. Ove godine bašćanskoj publici će se predstaviti riječki fotograf i ribar Ivan Kosić izložbom “Vrijeme môra”, posvećenoj upravo našoj tradicionalnoj manifestaciji”, ističe direktorica bašćanskog TZ-a.

“… More je vječna tajna, plavi grob. A onaj trenutak u kojem iz mȏra izranjaju tisućama riba pune mreže, a noć se pretvara u zoru mističnu poput mlijeka što prosulo se pod suncem, toplim samo u boji; to je samo fotografija i ništa više, ali jedinstvena i iskrena. Da bi se zabilježio taj trenutak, a to Kosić dobro osjeća i zna (i pojelo štogod, dodao bi galeb), vrijeme mȏra, mora jednom mora stati, barem na kratko, a možda (uz suhu suzu) padne i koja riba i bude dan. Ispočetka”, napisao je Ivica Nikolac, kustos izložbe.

U Bašku se vraćaju i omiljene aktivnosti Ribarskog dana – tradicionalno natjecanje u potezanju konopa i hodanje po gredi, a za one najvještije osigurane su i bogate nagrade.

I ove su godine organizirane i besplatne posjete ribarskom muzeju Buymer, koji je moguće posjetiti o vlastitom prijevozu ili organizirano s Taxi boatom Quick Taxi. Polasci su na rasporedu u subotu i nedjelju u 14 i 16 sati, a radi ograničenog kapaciteta, obavezna je prijava telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr. Besplatne karte preuzimaju se u uredu Turističke zajednice.

“Kako bi se tradicija nastavila i kroz nove generacije, za naše najmlađe organiziran je poseban program Dječjeg ribarskog dana. Naši mlađi sudionici u petak će uživati na dječjoj radionici učenja tanca “Tanac pod sopile” u organizaciji KD “Šoto”, radionici izrade cvjetnih vjenčića te demonstraciji ispisivanja imena na glagoljici. U subotu će moći prisustvovati eukativnoj radionici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka “Riba ribi grize rep”, likovnoj radionici Ingerborg Crnogaj i Gordane Maravić “Kud plovi ovaj brod…“, radionici čvorologije “Mornarske vještine”, prezentaciji i promatranju nebeskih tijela teleskopom, Akademskog astronomskog društva Rijeka “Astronomska večer na rivi” te oslikavanju lica, modeliranju balona i vatrenom showu, dok ih u nedjelju očekuje radionica “Mala škola ribolova”, u organizaciji RŠD Škrpina”, najavljuje direktorica TZO Baška Ivana Topić.

Odrasli i djeca moći će se odlično zabaviti i naučiti nešto novo i na interpretacijskoj šetnji “Oblutak, kutak, vrutak i pčela. Upoznaj Bašku kroz igru!”, u pratnji Petra Tomašića, licenciranog turističkog vodiča.

Kako bi nedjeljni program bio jednako uzbudljiv, ove godine dio Ribarskoga dana bit će i atraktivno Baška 2 Platforms Swimming Race plivačko natjecanje koje će, u suradnji s Klubom daljinskog plivanja Primorje, okupiti sve zaljubljenike u daljinsko plivanje iz Hrvatske i inozemstva. Natjecanje starta od 18 sati, a proglašenje pobjednika i After swim party na redu je od 20 sati. Utrka je otvorena za sve natjecatelje iz i izvan Hrvatske, licencirane i nelicencirane takmičare.

“Obucite i vi svoje prugaste majice i pridružite nam se na još jednim Ribarskim danima”, kažu organizatori, uz napomenu da je ulaz slobodan na sva događanja.

Svi detalji o događanjima i načinima prijava dostupni su na službenim mrežnim stranicama Općine Baška, OVDJE.

PROGRAM DOGAĐANJA

PETAK, 05.08.2022.

11:00 Revija jedrenja otoka Krka, JK „Vihor“
19:00-20:30 „Oblutak, kutak, vrutak i pčela. Upoznaj Bašku kroz igru.…“, Interpretacijska šetnja kroz Bašku, Crkva sv. Trojice
19:00 – 20:00 „Tanac pod sopile“, Dječja radionica učenja tanca, KD „Šoto“, Palada
19:00 – 21:00 Radionica izrade cvjetnih vjenčića, Palada
19:00 – 22:00 „Slovima glagoljice“, Radionica ispisivanja imena na glagoljici, Palada
20:00-22:00 Promenadni nastup po ugostiteljskim objektima (Klapa Zvonimir, Trio Bajs, G-dur Trio)
20:00-21:00 Otvorenje izložbe fotografija Ivana Kosića „Vrijeme mora“, Galerija „Zvonimir”
20:30 – 22:30 Koncert: Trio Marinero, Stara riva
21:00-21:30 Defile ribarskih barki, turističkih brodova i brodica – Panoramska vožnja za mještane i turiste, Mala riva (ukrcaj)
21:00 – 23:00 „Sva Klonimirova desetljeća“ – Projekcija dokumentarca i filmova „Ribarski dan kroz objektiv Klonimira Seršića“, KD „Šoto“, Vidikovac pored parka Marjan
22:00 – 22:30 Natjecanje u potezanju konopa, SD „Vihor“, Palada
22:30 – 00:30 Koncert: Neno Belan & Fiumens, Stara riva
00:30 – 02:00 Koncert: Trio Marinero, Stara riva

SUBOTA, 06.08.2022

14:00 „Dani otvorenih vrata ribarskog muzeja Buymer“, Udruga „Buymer“, Quick Taxi
16:00 „Dani otvorenih vrata ribarskog muzeja Buymer“, Udruga „Buymer“, Quick Taxi
16:30 Okupljanje za povorku na Staroj rivi
17:00 Povorka ribara i mještana do Vele plaže uz pratnju limene glazbe „Spinčići“ i Krčkih mažoretkinja, RŠD „Škrpina“
18:00 Izvlačenje mreže na Veloj plaži, RŠD „Škrpina“
19:00 Promenadni nastup limene glazbe „Spinčići“
20:00- 22:00 Promenadni nastup po ugostiteljskim objektima (Klapa Zvonimir, Trio Bajs, Trio G-dur)
20:30 – 22:15 Koncert: Grupa Venus, Stara riva
21:00-23:00 „Sva Klonimirova desetljeća“: Projekcija dokumentarca i filmova „Ribarski dan kroz objektiv Klonimira Seršića“, KD „Šoto“, Vidikovac pored parka Marjan
22:00 Natjecanje u hodanju po gredi, SD „Vihor”, Mala riva
22:15 – 00:30 Koncert: Daleka obala, Stara riva
23:00 Vatromet na moru
00:30 – 02:00 Koncert: Grupa Venus, Stara riva

DJEČJI RIBARSKI DAN

10:00-12:00 „Riba ribi grize rep“, Edukativna radionica, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Palada
18:30 – 21:00 „… Kud plovi ovaj brod…“, Likovna radionica, Ingeborg Crnogaj, Gordana Maravić, Palada
19:00-21:00 „Mornarske vještine“, Radionica čvorologije, „DUboak“, Palada
21:00 – 22:30 „Astronomska večer na rivi“ – Prezentacija i promatranje nebeskih tijela teleskopom, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Ispod parka Marjan
22:30 Vatreni show, Red Rays, Palada

+ oslikavanje lica & modeliranje balona
+ izložba dječjih radova dječjeg vrtića “Katarina Frankopan” Baška
+ bogata gastro ponuda ribljih specijaliteta

NEDJELJA, 07.08.2022.

10:00 – 12:00 „Mala škola ribolova“, RŠD „Škrpina“, „Tuna house Baška“
10:00 Turnir u briškuli i trešeti, Konoba „Kod Frge“
14:00 – 15:30 „Dani otvorenih vrata ribarskog muzeja Buymer“, Udruga „Buymer“, Quick Taxi
16:00 – 17:30 „Dani otvorenih vrata ribarskog muzeja Buymer“, Udruga „Buymer“, Quick Taxi
17:00 „Plivačka utrka 2 skakaonice“, KPD Primorje, Vela plaža, Porto Club
21:00-23:00 Koncert: Klapa Kampanel, Stara riva

error: Content is protected !!