Ne propustite najstariju regatu tradicijskih barki: Krčka jedra na Velu Gospu zaplovit će 24. put

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona sa krčkog zvonika

Krčka jedra, prva je i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, a održava se uvijek na isti datum, 15. kolovoza.

Krčka jedra po prvi su put zaplovila još 1998. godine, idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba „Plav“ iz Krka, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu osnovanog davne 1876. godine.

Regata je s vremenom prerasla u trodnevno događanje s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka, koje je je danas dio interpretacijskih manifestacija organiziranih u okviru programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, tematika kojih je u funkciji realizacije temeljnih ciljeva projekta „Arca Adriatica“: očuvanje, revitalizacija i turistička valorizacija pomorske baštine.

U organizaciji JK Plav, TZ Grada Krka, Grada Krka i partnera, Krčka će jedra ove godine doživjeti svoje 24. izdanje. Program manifestacije je i ove godine bogat i sadržajan, a istovremeno zadovoljava stroge epidemiološke kriterije uvjetovane za organizaciju interpretacijskih manifestacija u okviru programa Interreg V-A Italija- Hrvatska.

Tijekom tri dana manifestacije posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva, posjetiti eko-etno sajam na trgu Kamplin te istražiti bogatu gastronomsku ponudu jela na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima.

Edukativni dio programa održat će se 13. kolovoza u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka, smještenom u srcu krčke starogradske jezgre. Centar se sastoji od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka, te izdvojene radionice Željka Skomeršića, višestruko nagrađivanog maketara brodova, kolekcionara i velikog zaljubljenika u pomorstvo i more.

Zabavni program manifestacije ove će se godine održati u vidu promenadnih nastupa, a nakon prošlogodišnje pauze, drugog dana manifestacije, uoči blagdana Vele Gospe, održat će se atraktivan Noćni ples barki – noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno poetski recital, koji će izvesti Antun i Petromil Stašić.

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se tradicionalno na blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, a start je točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona sa krčkog zvonika.

Program

13. – 15.08.

Izložba fotografija
Izložba fotografija s maritimnim motivima u krčkoj luci
Eko-etno sajam na trgu Kamplin
Posebna gastronomska ponuda na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima za vrijeme trajanja manifestacije

13.08.

10:00 – 11:00 Radionica i predavanje o mornarskim vještinama u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
11:00 – 12:00 Poučno i demonstracijsko jedrenje za djecu i posjetitelje na tradicijskim barkama u krčkoj luci
12:00 – 13:00 Panoramska vožnja na tradicijskim barkama za posjetitelje u krčkoj luci
19:00 – 22:00 Predstavljanje bogate otočne pomorske baštine otoka Krka u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka
20:30 Svečano otvaranje: Promenadni nastup Gradske Glazbe Krk

14.08.
Noćno jedrenje tradicijskih barki uoči blagdana Vele Gospe
16:00 – 20.00 Izložba barki u krčkoj luci
21:00 – 22:00 Noćni ples barki u krčkoj luci uz glazbeno poetski recital, nastupaju Antun i Petromil Stašić uz svjetlosno-pirotehničke efekte

15.08.

12:00 – 17:00 24. Krčka jedra, Tradicionalna regata tradicijskih barki u krčkom akvatoriju, start regate je točno u podne
17:30 Svečani završetak za sudionike regate, objava rezultata i podjela priznanja
21:00 Promenadni nastup klape Tramuntana na krčkoj rivi

error: Content is protected !!