Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ: Obilježen Svjetski dan okoliša

Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj

U subotu 5.6.2021. u parku Mlaka od 10 do 12 sati Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ obilježio je Svjetski dan okoliša u suradnji s Udrugom Portić, Gradom Rijeka, kroz projekt Rijeka – Zdravi grad te djecom i roditeljima iz Udruge Portić.

U sklopu aktivnosti Volonteri u parku nacionalnog programa Živjeti zdravo, prigodno se obilježio „Zeleni dan u parku Mlaka” kroz radionicu „Budi eko za sve nas“. Uvodno se ispričala priča „Kornjačica i more“ te je nakon toga uslijedio praktični dio radionice kroz koji je najmlađima osviještena važnost brige o okolišu i našem Planetu. Problem plastičnog otpada poprima sve veće razmjere, što su djeca naučila iz priče o kornjači, a predmetima od plastike udahnula se nova svrha umjesto da se odbace. Radionicu je provela volonterka Udruge Portić odgajateljica Marina Bjelobaba inače i „teta pričalica“. Osim radionice, djeci su predstavnici NZZJZ PGŽ organizirali igranje tradicionalnih igara u parku (preskakanje vijače, gumi- gumi, frizbi, graničar, badminton…).

Inače, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo pa tako i NZZJZ PGŽ. Projekt Živjeti zdravo sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj, putem infrastrukture i ljudskim resursima, omogućeno da svojim aktivnim sudjelovanjem postignu bolje zdravlje, a samim tim i kvalitetu života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Kroz komponentu Zdravlje i tjelesna aktivnost provode se aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku. Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve ljude, posebno one koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog zdravlja. Aktivnost „Volonteri u parku” za cilj ima usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena vani na otvorenom u djece i obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline. Pružanjem podrške obiteljima s malom djecom kroz strukturiranu organizaciju slobodnog vremena i druženja na otvorenom unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i dječjim igralištima žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i mijenjanju loših životnih navika.

 

 

error: Content is protected !!