Igralište, mrtvačnica, šetnice, rasvjeta – Punat startao godinu nizom investicija

Prva četiri mjeseca u Općini Punat zaključena su nizom što završenih, što započetih investicija.

Još početkom godine završili su tako radovi rekonstrukcije mrtvačnice na groblju sv. Blaž u Puntu, što uključuje kompletno uređenje i reorganizaciju prostorije mrtvačnice. Podne kamene ploče uklonjene su do čistog estriha na kojeg je nanesena masa za izravnavanje i postavljena je nova podna obloga – keramika. Uklonjen je strop od lamperije te je postavljen novi strop, dijelom spušteni, sa indirektnom rasvjetom koja prati nagib krovnih ploha.

Uklonjena je također postojeća i postavljena nova vanjska stolarija te su srušeni stari i postavljeni novi pregradni zidovi koji omogućuju novi razmještaj prostorija. Svi vanjski i unutarnji zidovi su sanirani, zamijenjene su elektroinstalacije i instalacije dovoda i odvoda vode te je zamijenjena kupaonska galanterija te je oličen i osvježen prostor. U odarnici je postavljen novi kameni odar te je izvršeno više manjih intervencija u cijeli prostor.

„Provedbu ovog projekta pokrenuli smo jer je mrtvačnica bila u zaista neprimjerenom stanju za održavanje sahrana preminulih osoba. Realizacijom ovog projekta, uz pomoć europskih sredstava, potpuno je obnovljena mrtvačnica što doprinosi dostojanstvenijem ispraćaju preminulih osoba“ izjavio je načelnik Općine Punat Daniel Strčić.

Radove je izvodila tvrtka Mateo Gradnja j.d.o.o., a nadzor nad radovima je provodila tvrtka Akatim d.o.o. iz Rijeke za građevinski dio, odnosno Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike Mihael Škrabalo za elektro radove.

Ukupna vrijednost radova iznosi 72.240€ od čega je 40 posto, odnosno 28.800 € sufinancirano iz europskih sredstava.

Košarkaško i nogometno igralište

Novi izgled dobilo je i košarkaško i nogometno školsko igralište u Puntu, na koje je postavljena meka zaštita svih rizičnih zidova i stupova. Ukupno je postavljeno 18m2 meke zaštite na zidovima oko košarkaškog igrališta te 5m2 zaštite na jugoistočnom zidu nogometnog igrališta. Zaštita je postavljena i na 3 rasvjetna stupa te 12 stupova zaštitne mreže iza golova na nogometnom igralištu, a dodatno je na tri reda tribina postavljeno i ukupno 289 plastičnih stolica.

Radove je izvodila tvrtka Tome d.o.o. iz Omišlja, a ukupna vrijednost investicije iznosi 14.600€.

Uređenje šetnice od Punta de bija do Medana

Osim dovršenih ulaganja, u planu su i nove investicije.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je Općini Punat 25.000€ za uređenje šetnice od Punta de bija do Medana.

„Pred otprilike 2 mjeseca javili smo se na objavljeni javni poziv Ministarstva za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi, ispunili smo propisane obrasce i prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Raduje me svako sufinanciranje naših projekata iz vanjskih, u ovom slučaju, nacionalnih izvora jer time rasterećujemo općinski proračun“, rekao je općinski načelnik nakon dodjele u prostorima Ministarstva 20. ožujka.

Cilj projekta je uređenje 200 m dužnih šetnice kako bi se omogućio lakši pristup plaži brojnim korisnicima i šetačima, a osobito ćemo lakši pristup omogućiti osobama sa invaliditetom i smanjenom pokretljivosti te roditeljima sa malom djecom..

„Ukupna procijenjena vrijednost projekta koji smo prijavili iznosi 52.441,25€ odnosno sufinanciranje ministarstva je trebalo iznositi skoro 50%. Kako je u međuvremenu ishođena građevinska dozvola za izgradnju kanalizacije na predmetnoj trasi koordinirali smo aktivnosti sa Ponikve voda d.o.o., koja će na navedenoj trasi izgraditi kanalizaciju. Stoga će se naš udio umanjiti za vrijednost zemljanih radova i radova pripreme terena.

Zajednička nabava je provedena, za izvođenje radova je odabrana tvrtka Kograd d.o.o. iz Krka, ukupna vrijednost investicija izgradnje kanalizacije i uređenja šetnice iznosi 83.000 € od čega se 36.250 € odnosi na dio Općine Punat, odnosno na uređenje šetnice. Kada nabavom postignute vrijednosti stavimo u odnos financiranja projekta uređenja šetnice, Općina Punat će snositi 31% vrijednosti projekta a Ministarstvo će projekt sufinancirati u omjeru od čak 69%.“, naglasio je Strčić.

Modernizacija javne rasvjete

Nakon što je nedavno završena 1. faza modernizacije javne rasvjete na području Općine Punat, kada je zamijenjeno 66 lampi koje su bili najveći potrošači, početkom ožujka ugovorena je i druga faza modernizacije javne rasvjete u naselju Punat.

Drugom fazom je obuhvaćena zamjena 108 rasvjetnih tijela, a ukupna vrijednost ugovorene modernizacije iznosi 46.433,50€.

Modernizacija će obuhvatiti 4 zone naselja Punat i to Ulicu Drena i dio ulice Prgon, autobusnu stanicu, ulicu Pod topol te rasvjetu oko škole, dio ulice Augusta Cesarca, dio ulice Ruđera Boškovića, dio ulice Nikole Tesle, ulicu Pešćivica i Ljudevita Gaja te područje predjela Buka, odnosno ulice: Kvarnerska, Frankopanska, Vinogradska, Primorska, Sv. Nikole, Batovo, Košljunska, Rapska, Buka, Krčka, Starobašćanska, Creska, Paška, Lošinjska i Plavnička.

„Projekt modernizacije javne rasvjete započeli smo 2022. godine kada je izmijenjeno 66 postojećih svjetiljki koje su bile najveći potrošači električne energije LED svjetiljkama. Godišnje smanjenje potrošnje električne energije iznosi 44.706 kWh. Godišnje smanjenje emisije CO2 iznosi 10,497t, a značajno je i minimalno svjetlosno zagađenje koje nova rasvjetna tijela proizvode.

Drugom fazom modernizacije očekujemo slične rezultate, odnosno značajne uštede u potrošnji električne energije i smanjenju CO2“, izjavio je načelnik Općine Punat Daniel Strčić.

error: Content is protected !!