Najavljeno 2. izdanje Jerry Ricks blues festivala – Koroni u inat devet dana bluesa diljem Opatijske rivijere i Kastva

— Nadajmo se da ćemo biti uspješni te da će epidemiološka situacija dopustiti da realiziramo sve što smo planirali te da ćemo uspjeti napraviti festival koji će biti mamac posjetiteljima da dođu u naš kraj, dodao je Saša Brusić, jedan od domaćina te voditelj turističkog ureda grada Kastva, dok je gradonačelnik Mostarac zaključio da je ovo ‘najjače najavljeno događanje koje će se ovog ljeta održati na Kvarneru…

Zdenka Kovačiček

Kastav – Unatoč svim korona problemima drugo izdanje Jerry Ricks blues festivala održat će se i ove godine, a blues evanđelje po Črnom Kastavcu krajem srpnja ponovo će se ‘propovijedati’ diljem Opatijske rivijere, Klane i Kastva.

Kako su istaknuli članovi produkcijskog i organizacijskog tima na čelu s umjetničkim voditeljima, Damirom Halilićem Halom i Riccardom Starajem, ljubitelje bluesa očekuje niz sjajnih nastupa od 24. srpnja do 1. kolovoza.

— Izuzetno mi je drago što dobro surađujem s Kastvom, koji je vrlo sličan s Brsečom i Mošćenicama s kojima, osim što dijeli tu umjetničku notu i pitoresknu kulisu dijeli i sjajne ljude što potvrđujemo i ovom suradnjom koju ćemo kroz vrijeme i proširiti na neke druge projekte. Sukladno vremenu u kojem živimo, festival nažalost nema onu internacionalnu notu koju je imao lani, ali od kvalitete nismo odstupili. Fokusirali smo se na hrvatsku priču uz učešće dva banda iz Italije. Izvođači koji nam dolaze iz inostranstva su naši prijatelji koji imaju duboke familijarne i prijateljske veze s Istrom i Kvarnerom, napomenuo je Riccardo Staraj umjetnički voditelj i načelnik Mošćeničke Drage iz koje 24. srpnja i kreće blues karavana.

Samo otvorenje u Mošćeničkoj Dragi rezervirano je za sjajnu rythm&blues koncertnu atrakciju Soulfingerse te domaći 99trio. Dan kasnije (25.07.) karavana se diže u Mošćenice gdje će u predivnoj Loži nastupiti Riccardo Staraj & Midnight blues band i Riccardo Grosso blues band, dok će na metar od mora u Lovranu, 25. srpnja, nastupiti  Damir Halilić Hal i Mike Sponza band. Ponedjeljak, 27. srpnja rezerviran je za program Jerry Ricks art & vision koji sadrži otvorenje izložbe o Jerryju Ricksu, projekciju filma ‘Črni Kastavac’ by Igor Modrić te Cigar box guitar presentation by Ivan Petričić. Istarski Vervet i sjajni Sunnysidersi zasvirat će 28. srpnja na Gradini u Klani, dok će dan kasnije 29. srpnja u Matuljima publiku ‘po tko zna koji put’ oduševiti hrvatska blues ikona Zdenka Kovačiček uz pratnju Greenhouse blues banda, dok je matuljski intro rezerviran za umjetničke voditelje.

Soulfingers

Na Ljetnoj pozornici, 30. srpnja zasvirat će Mateja Majerle te Jed Becker’s Group ft. Elvis Stanić, a posljednjeg dana srpnja ‘grad na brege’ postaje pozornica velikog finala Jerry Ricks blues festivala. Kastavske koncerte otvorit će nastup jedne od najboljih blues jazz pjevačica mlađe generacije, Valerije Nikolovske, nakon čega slijedi nastup legendarnog Atomskog skloništa. Posljednji dan festivala rezerviran je za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti  u kombinaciji s Lelom & Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te Black Coffee i band Bogart kultnog glazbenika Branka Bogunovića Pifa koji je snimio preko 340 albuma i bio član Animatora, Plave trave zaborava te Drugog načina.

Atomsko sklonište

– Drago mi je što možemo najaviti dvije legende, odnosno Dadu Topića i Atomsko sklonište. Naime, nije neuobičajeno, već je gotovo i pravilo da na blues festivalima nastupaju izvođači ovog profila. Rock ‘n’ roll je derivat bluesa, a to se pogotovo odnosi na bandove iz 70-ih godina prošlog stoljeća, obzirom da su tim bandovima uzori bili američki bluzeri, istaknuo je umjetnički voditelj Damir Halilić Hal te napomenuo da se cijela festivalska priča ipak uspjela organizirati usprkos situaciji i financijskim prilikama.

Insert iz filma…

— S osmjehom na licu krećemo u ovu priču kad vidimo kakvo je vrijeme i razdoblje iza nas. Neizmjerno mi je drago da smo na čelu, s našim umjetničkim direktorima uspjeli složiti program, da smo uspjeli naći izvođače većinom u našem, domaćem bazenu te da ćemo imati program kojeg se ne bi posramili u nekim jačim sezonama, a pogotovo ne u uvjetima ove korona situacije. Karavana koja putuje, s kojom ćemo proći naš kraj od Mošćeničke Drage do Kastva je najvažnija i najljepša stvar ovog festivala. Ono što još krasi ovaj festival, osim super programa su i lokacije koje daju jedan doživljaj više cijeloj priči. Kruna svega i razlog okupljanja, je naš Črni Kastavac, Jerry Ricks, koji je svoje posljednje dane proveo u Kastvu čime je zapravo i počela cijela priča oko bluesa u našem kraju, istaknuo je Matej Mostarac, gradonačelnik grada Kastva uz napomenu da je ulaz na sve programe slobodan.

— Nadajmo se da ćemo biti uspješni te da će epidemiološka situacija dopustiti da realiziramo sve što smo planirali te da ćemo uspjeti napraviti festival koji će biti mamac posjetiteljima da dođu u naš kraj, dodao je Saša Brusić, jedan od domaćina te voditelj turističkog ureda grada Kastva, dok je gradonačelnik Mostarac zaključio da je ovo ‘najjače najavljeno događanje koje će se ovog ljeta održati na Kvarneru’…

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL 2020. PROGRAM

24. 7. MOŠĆENIČKA DRAGA: 99trio, Soulfingers
____________________________________________
25. 7. MOŠĆENICE: Riccardo Staraj & Midnight blues band, Riccardo Grosso blues band
__________________________________________________________________________
26. 7. LOVRAN: Damir Halilić Hal, Mike Sponza band
____________________________________________
27. 7. KASTAV (Art Caffe, Guitar caffe): Otvorenje izložbe o Jerryju Ricksu, film »Črni Kastavac« by Igor Modrić, Cigar box guitar presentation by Ivan Petričić
____________________________________________
28. 7. KLANA: Vervet, Sunnysiders
____________________________________________
29. 7. MATULJI: Intro: Riccardo Staraj, Damir Halilić Hal; Zdenka Kovačiček & Greenhouse blues band
____________________________________________
30. 7. OPATIJA: Mateja Majerle Acoustic, Jed Becker’s Group ft. Elvis Stanić
____________________________________________
31. 7. KASTAV: Valerija Nikolovska, Atomsko sklonište
____________________________________________
1. 8 KASTAV: Black Coffee, Bogart, Lela & Joe Kaplowitz feat. Dado Topić uz Kazališni band KKV

error: Content is protected !!