Najavljena glazbena manifestacija “XXII. Matetićevi dani”

U srijedu, 10. travnja, upravo na dan rođenja Ivana Matetića Ronjgova, održat će se centralna svečanost, koncert u Guvernerovoj palači s početkom u 20 sati na kojem će se predstaviti priznati umjetnici i zborovi s našeg područja, izvodeći djela istarskih i primorskih skladatelja

Matetićevi dani jedna su od najznačajnijih manifestacija Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, a ove godine posvećeni su dvjema obljetnicama, istaknuto je danas na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena manifestacija koja će se održati od 8. do 12. travnja 2024. godine.

Program manifestacije predstavili su predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Franjo Butorac, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja i ravnatelj Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Danijel Trinajstić.

“Ustanova ove godine obilježava 30 godina od osnutka i postojanja te se ujedno obilježava 15. godišnjica uvrštenja ljestvice “Dvoglasje tijesnih intervala” na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a što mislimo da je posebno važno za istaknuti jer je Ustanova Ronjgov jedna od rijetkih, ako ne i jedina ustanova u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom nematerijalne kulturne baštine, prije svega glazbenog, ali i jezičnog čakavskog izričaja i to je nešto što označava identitet ovog područja i u čemu Matetić ima nezaobilaznu ulogu”, istaknuo je Butorac.

Program započinje u ponedjeljak, 8. travnja polaganjem cvijeća na grob Ivana Matetića Ronjgova u 11 sati na Groblju Opatija te se nastavlja u večernjim satima misom zahvalnicom za Matetića u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (kod Kosog tornja), dok će se u utorak s početkom u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održati Koncert profesora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

“U srijedu, 10. travnja, upravo na dan rođenja Ivana Matetića Ronjgova, održat će se centralna svečanost, koncert u Guvernerovoj palači s početkom u 20 sati na kojem će se predstaviti priznati umjetnici i zborovi s našeg područja, izvodeći djela istarskih i primorskih skladatelja, uključujući Ivana Matetića Ronjgova, Matka Brajše Rašana, Slavka Zlatića, Josipa Kaplana i Dušana Prašelja dok su sudionici Svečanog koncerta Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” Rijeka, Riječki komorni zbor “Val”, Ženska klapa Kastav, Muška klapa Kastav i Mješoviti pjevački zbor “Kanat” Kastav, solisti Robert Kolar i Natali Ružić te instrumentalisti Petar Kovačić, Đeni Trdić, Nina Kovačić i Puhački kvartet”, istaknuo je Čargonja te najavio Koncert zbora Hrvatske radio televizije, koji će se održati 9. srpnja 2024. u Crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu kojim će ravnati maestro Domeniko Briški, a na repertoaru će biti zastupljeni istarsko-primorski skladatelji. Program će se realizirati u suradnji Ustanove i Udruge Kastafsko kulturno leto.

Program se provodi u suradnji s Glazbenom školom “Ivan Matetić Ronjgov” čiji će učenici i profesori nastupati u programu. “U ponedjeljak je svečana misa na kojoj u glazbenom dijelu sudjeluju naši učenici i to je misa zahvalnica, kako za pokojnog Ivana Matetića Ronjgova tako i za sve profesore, nastavnike i učenike naše škole. U utorak, 9. travnja održat će se koncert profesoroa Glazbene škole, u četvrtak su dva koncerta osnovne i srednje škole, dok u petak završavamo svečanim koncertom u kojem pored naših učenika, nastupaju naše prijateljske škole iz Osijeka, Zagreba, Pule i Dubrovnika”, izjavio je ravnatelj Trinajstić naglasivši važnost glazbene škole u obrazovanju mladih glazbenika i usađivanja vrijednosti ovog kraja koja je do pojave Ronjgova bila zanemarivana.

Osim Matetićevih dana, sve tradicionalne manifestacije koje ove godine organizira Ustanova, uključujući Proljeće u Ronjgima, Mantinjada pul Ronjgi, Večeri pul Matetićevega ognjišća i brojne druge, posvetit će se spomenutim obljetnicama.

Matetićevi dani osmišljeni su u suradnji s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i uz podršku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije.

error: Content is protected !!