Na Rab u istraživanje kulturne baštine skrivene u netaknutim prirodnim krajolicima

Na jučerašnjoj konferenciji za medije programski tim susjedstva Rab, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, predstavio je svoj EPK projekt Rab Archaeological (T)races.

Riječ je o projektu kojim Susjedstvo Rab svojim stanovnicima i turistima omogućava upoznavanje većim dijelom do sada nepoznate kulturne baštine skrivene izvan svima dobro znane rapske povijesne jezgre.

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome na  33 lokacije  Rab prezentira arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu skrivenu među netaknutim krajolicima. Prezentirani lokaliteti povezani su trima poučnim stazama ukupne duljine oko 40  km koje se prostiru na području Lopara, Supetarske Drage i Kampora.

Uz dobro označene lokalitete i staze namijenjene pješacima i biciklistima, individualan obilazak staza olakšava zanimljiva i informativna web stranica koja donosi sve relevantne  informacije, a  u sklopu projekta tiskana je i karta i drugi promotivni materijali.

U sklopu projekta u izradi je i interaktivna mobilna aplikacija čije je predstavljanje predviđeno do kraja godine. Aplikacijom će se  na zanimljiv i zabavan način kulturno nasljeđe nastojati dodatno približiti posjetiteljima, napose djeci i mlađoj populaciji te zaljubljenicima u prirodnu i kulturnu baštinu.  S ciljem popularizacije tema o lokalnoj kulturnoj baštini i samog projekta, u budućnosti su u planu i dodatne edukativne i sportske aktivnosti na arheo – stazama, kao i edukacija za vodiče.

Interdisciplinarnim pristupom u koji povezuje netaknute krajolike,  arheologiju, sport, multimediju i kulturni turizam, namjera je na inovativan način prezentirati specifične lokalitete te stvoriti preduvjete za rekreativne sadržaje s edukativnom komponentom tj. aktivni odmor; edukativne šetnje, planinarenja, trekking, biciklizam…

Ovaj jedinstveni projekt vođen je  idejom upoznavanja kulturnog nasljeđa te  povezuje baštinu, sport i obrazovanje te promovira blagodati boravka u prirodi i aktivnog provođenje slobodnog vremena. Namijenjen je obiteljima, rekreativcima, pustolovcima, sportašima… te nudi mogućnost upoznavanja  nekih od najljepših predjela otoka Raba na kojima u netaknutoj prirodi mogu upoznati segment bogate kulturne baštine i uživati u mirnoći  i ljepoti prirode.

Nositelji projekta pokrenutog u sklopu programskog pravca 27 susjedstva – Rijeka 2020 – EPK  su Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada  Raba i Turistička zajednica Općine Lopar. Njegova realizacija ne bi bila moguća bez stručne pomoći naših partnera – Instituta za arheologiju iz Zagreba, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i  Nacionalnog muzeja arheologije u Valletti (Heritage Malta) te financijske podrške prvenstveno Općine Lopar i  Grada Raba te Rijeke 2020 d.o.o.

O stazama

EPARIO – uz obalu Lopara

Duljina staze: 10 km

Ukupni uspon: 179 m

Podloga: asfalt, makadam, kamen, zemlja

Pješaci: 3 h, lagana

Biciklisti: 1.30 h, lagana

Staza Epario proteže se duž obalu Lopara i pogodna je za rekreativce i obitelji s djecom. Uz niz arheoloških lokaliteta koji ukazuju na intenzivno korištenje prostora u prošlosti, napose u prapovijesnim razdobljima i antici, na stazi ćete naići na geološke strukture koje  oduzimaju dah promatrača. Upravo zbog geološkog značaja i iznimne raznolikosti SZ dio Lopara proglašen je značajnim krajobrazom. Predlažemo da za obilazak staze izdvojite malo više vremena i usput posjetite neku od pitoresknih uvala te se, u ljetnim mjesecima, osvježite u prekrasnom čistom moru.

FRUX – remek – djelo suhozidnog graditeljstva

Duljina staze: 6,5 km

Ukupni uspon: 122 m

Podloga: asfalt, kamen, zemlja

Pješaci: 2.5 h, lagana

Biciklisti: 1.45 h, zahtjevna (MTB)

Staza Frux povezuje Lopar i Supetarsku Dragu te funkcionira u oba smjera, a namijenjena je pješacima i MTB biciklistima. Riječ je o jednom od ogranaka tzv. Premužićeve staze koja predstavlja remek – djelo suhozidnog graditeljstva. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele, naići ćete na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti. Kao prirodne i geološke zanimljivosti u blizini staze, ističemo Frušku lokvu i fascinantne erozije tla te preporučamo da zastanete na predjelu Fruge i pogledate ih.

CAPO FRONTE – najšumovitijim dijelom otoka

Duljina staze22,5 km

Ukupni uspon363 m

Podloga: asfalt, makadam, kamen, zemlja

Pješaci: 6 h, lagana

Biciklisti: 3 h, lagana

Staza Capo fronte proteže se najšumovitijim predjelom otoka – posebnim rezervatom šumske vegetacije Dundo te šumovitim poluotokom Kalifront. Uz ostatke srednjovjekovnih crkvica, suhozida, vapnenica, rudnika boksita i druge lokalitete koji ukazuju na intenzivno korištenje ovog prostora u prošlosti, važno je istaknuti da se područje ističe najočuvanijom šumom hrasta crnike na Sredozemlju. Staza je pogodna za rekreativce i obitelji s djecom kojima, zbog njezine duljine, preporučamo cjelodnevni izlet s kupanjem u nekoj od pitoresknih uvala, a ako budete imali sreće, možda na putu susretnete i kojeg muflona ili jelena.

error: Content is protected !!