FOTO Otočni vremeplov: Impozantni, zaboravljeni Kaštel Salatić odlična je ideja za vikend izlet

Gotovo je nevjerojatan broj kaštela, utvrda i napuštenih naselja na otoku Krku koji golicaju maštu ljubiteljima povijesti, arheologije, ali i različitih legendi i priča koje se često vežu za njih. Mnoge je priroda sakrila u svoje okrilje i tek čekaju biti ponovno otkriveni, do nekih će vas odvesti putokazi postavljeni od strane lokalne vlasti, a ima i onih koji su vrlo lako dostupni i poznati domaćem stanovništvu, no ako niste iz susjednog mjesta bez detaljnih uputa teško da ćete ih samostalno pronaći.

U posljednju kategoriju spada i Kaštel, odnosno Kaštel Salatić, budući da se nalazi u pitoresknom zaleđu grada Krka, u poljima ispod Salatića. Prema tabeli koju također već polako nagriza vrijeme, riječ je o ladanjskoj kući, imanju krčkih plemića koje je najvjerojatnije izgrađeno u 15. stoljeću, u isto vrijeme kada nastaju i susjedna sela Kosić, Vrh i Salatić. Prvi put naziv “Kaštel” službeno se međutim spominje 1836. godine, a preciznija datacija zasad nije moguća, jer su okviri otvora nestali, obavještava nas informativna tabela.

I doista, godine su učinile svoje, ali nije potrebno mnogo mašte za zamisliti nekada zasigurno velebno imanje, okruženo i danas uredno obrađenim poljima. Spuštajući se strmo od glavne ceste ka nekadašnjim frankopanskim posjedima, vrlo brzo pogled privlače impozantni, moćni zidovi dvaju zgrada, danas uvelike obraslih bršljanom, što im samo daje dodatan dašak mističnosti. Osim okvira otvora, odavno su nestali i krovovi i međukatna konstrukcija, no željezne rešetke na jednom od prozora još se drže, baš kao i “zubi” na vanjskoj strani zdanja te velika cisterna koju i danas uredno pune podzemni tokovi.

Prava je šteta da je Kaštel Salatić prepušten propadanju, jer čak i u ovakvom, zapuštenom izdanju budi maštu i privlači pozornost. No, i dalje je vrlo zanimljivo mjesto za izlet i istraživanje, to više što je do njega bez problema moguće doći automobilom uz minimum truda, prije no što se nastavi do neke razvikanije turističke destinacije.

Primjerice, do samog grada Krka, ili možda do nekog od nekolicine odličnih agroturizama ili konoba u blizini.

Otočni Vremeplov: Impozantni, Zaboravljeni Kaštel Salatić Odlična Je Ideja Za Vikend Izlet

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!