Na današnji dan dogodila se jedna od najvećih pomorskih tragedija u našem kraju

Brod Peltastis danas je u relativno dobrom stanju, leži na dubini od osam do 30 metara, te predstavlja atrakciju za brojne ronioce

Na današnji dan, 8. siječnja 1968. godine, dogodila se jedna od najvećih pomorskih tragedija u našem kraju – potonuće broda Peltastis, koji je sa sobom u smrt odnio osam osoba. Tim povodom predstavnici ŠRK Čikavica iz Šila i Petar Kopanica iz časopisa Krčki val, uz potporu Turističke zajednice Općine Dobrinj, danas će nastaviti tradiciju i točno u podne na mjestu potonuća broda spustiti vijenac u more, u spomen na osmoricu pomoraca koji su u toj katastrofi smrtno stradali.

U noći sa 7. na 8. siječnja, u 3 sata i 50 minuta brod Peltastis potonuo je otprilike na pola puta između Šila i Klimna, te sobom povukao sedam članova posade i kapetana Theodorosa Belesisa. Dan ranije, 7. siječnja u poslijepodnevnim satima brod je iz Jurjeva nakrcan drvom isplovio prema Rijeci. Kapetan Belesis oglušio se na upozorenje lučkog kapetana da ne isplovljava zbog jake bure. Nažalost, grčki kapetan podcijenio je snagu bure koja je u noći počela puhati orkanskom snagom. Nisu pomogli ni brodski motori ni sidra bačena u smjeru bure kojima se brod uzaludno pokušavao zaštiti od zanošenja broda prema strmoj obali. Sidra su proklizala kroz muljevito tlo i u 3,50 sati brod nošen burom je potonuo nakon što je udario u strmu obalu. Utopilo se sedam članova posade i kapetan, a četvorica su preživjela havariju uz teške ozljede.

Godinama kasnije zadržala se priča o požrtvovnom kapetanu koji je do posljednjeg trena pomagao posadi da se spasi, a čije tijelo je nakon havarije ostalo na istom mjestu, uz kormilo koje nije htio ispustiti iz ruku.

Belesisovo je tijelo, međutim, ipak pronašao austrijski turist u ljeto 1968. godine, nakon čega je nesretni kapetan pokopan na Kozali, a potom su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u rodnu Grčku. Tijela ostalih članova posade pronađena su ubrzo nakon nesreće.

Peltastis i danas stoji u uspravnom položaju, na dubini od 33 metra, tek 50 metara od obale te predstavlja atrakciju za brojne ronioce.

“Ovo će biti sedmi put da polažemo vijenčić, a poslije polaganja upalit ćemo feralić za nastradale pomorce na lanterni Punte od Šila. Okupljanje u luci u Šilu je 08. siječnja 2024. u 11,30 kod velikog sidra, a polaganje vijenca u more održat će se u 12 sati”, najavio je Petar Kopanica.

Foto: Anton Žužić

 

error: Content is protected !!