Međunarodne nagrade za održivi turizam: Caminu Krk odlično treće mjesto u kategoriji Countryside and Biodiversity

Camino Krk ostvario je zaista vrijedan uspjeh, a na to će Turističku zajednicu Grada Krka podsjećati i dobiveni certifikat kao priznanje za predanost održivim praksama, ali i implementaciju ekološki prihvatljivog modela poslovanja

Turistička zajednica Grada Krka, ali i ostale otočne turističke zajednice, kraj ove godine mogu zaključiti s dodatnim razlogom za slavlje, a koji se ogleda u uspjehu projekta Camino Krk u kontekstu ovogodišnjih Međunarodnih nagrada za održivi turizam (Skål International Sustainable Tourism Awards) koje s jednogodišnjom dinamikom dodjeljuje Skål International kao pridruženi član Svjetske turističke organizacije (World Tourism Organization) s ciljem promicanja razvoja odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma. Skål International objedinjuje sve grane turističke industrije, a djeluje kroz više od 340 klubova s gotovo 14.000 članova u više od 100 zemalja.

Projekt Camino Krk u konkurenciji s još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta, u kategoriji Ruralna/seoska područja i biološka raznolikost (Countryside and Biodiversity), kao jednoj od devet postavljenih kategorija, pozicioniran je na visoko treće mjesto.

Turistička zajednica Grada Krka taj je perspektivni sveotočni projekt krajem lipnja ove godine prijavila na otvoreni javni poziv, a nakon izvršene evaluacije, 10. prosinca, rezultati su predstavljeni tijekom virtualno održane redovne godišnje Skupštine Skål International organizacije. Podršku ovoj prijavi, koja je vrijednost i potencijale projekta Camino Krk obrazložila iz različitih perspektiva – ekološke, društvene i ekonomske – pružio je i Skål Club Kvarner.

Međunarodne nagrade za održivi turizam (Skål International Sustainable Tourism Awards) svake se godine dodjeljuju tvrtkama, institucijama, agencijama i ostalim asocijacijama iz privatnog i javnog sektora povezanim s turističkom djelatnošću. Riječ je o priznanju koje, evaluirajući učinke održivog i odgovornog turizma, pridonosi globalnoj vidljivosti prijavitelja i prijavljene inicijative. Ulaskom u konkurenciju prijavitelj svoje proizvode i usluge prezentira globalno znanim stručnjacima iz turističke industrije, osiguravajući si, pritom, značajnu medijsku vidljivost.

Ove su godine evaluaciju projekata zaprimljenih na javnom pozivu provela tri neovisna suca davajući im ocjene koje se potom zbrajaju pa tako inicijativa s najvišom ocjenom odnosi pobjedu u svojoj kategoriji. Iako Camino Krk nije pobijedio, visoko je ocijenjen što u odnosu na kontekst predstavlja zaista veliki uspjeh, a na to će Turističku zajednicu Grada Krka podsjećati i dobiveni certifikat kao priznanje za predanost održivim praksama, ali i implementaciju ekološki prihvatljivog modela poslovanja.

 

 

U obrazloženju evaluacije, uz ostalo, stoji kako aktivnosti vezane uz Camino Krk neznatno utječu na okoliš te kako sam projekt potiče disperziju turista prema ruralnim područjima i unutrašnjosti otoka šireći tako ekonomsku korist i odmičući se od uvriježenih sunce-more koncepata. Ako aktivnosti turista, kao što je zaista slučaj s ovim projektom, štetno ne utječu na okoliš, kao sljedeći korak i svojevrsna nadogradnja predloženo je da svi njegovi dionici, na svim razinama, prihvate načela održivosti kako u ekološkom tako i ekonomskom smislu. Budući da Camino Krk možemo sagledati isključivo kao work-in-progress koji će se kontinuirano unaprjeđivati, vrijedilo bi ga nakon određenog vremena, sukladno preporuci, iznova podvrgnuti evaluaciji!

Podsjetimo, Camino de Santiago ili Put Sv. Jakova hodočasnička je ruta duga oko 800 kilometara koju godišnje propješači više od tristo tisuća hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je naslov Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993., španjolski i francuski dio rute za glavni grad Galicije – Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža putova sv. Jakova što vode u jedan od tri vodeća svjetska hodočasnička centra koji baštini relikvije sv. Jakova apostola prostire se diljem Europe, a najčešće je označena stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, kao (primarnim) svečevim atributom. Iako se mreža Camino putova prostire čitavom Europom, Hrvatska je, unatoč zavidnoj hodočasničkoj tradiciji, tek odnedavno krenula s obilježavanjem rute usmjerene prema Santiagu. U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine zavjetovane sv. Jakovu organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom izazovu, a čemu je danas posvećena i Bratovština Sv. Jakova iz Samobora. Jedna od primarnih nakana tog udruženja ogleda se u revitaliziranju srednjovjekovnih hodočasničkih ruta, s time da je upravo na otoku Krku, s obzirom na njegova brojna prirodna, kulturna i povijesna bogatstva, označena prva sekcija hrvatske mreže Camino putova. Obilježavanje krčkog dijela hrvatske Camino rute odvijalo se između 2019. i 2021. godine. Camino Krk pritom je definiran kao (sve)otočna kružna ruta, ukupno duga više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih staza. Njezina početna točka nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, posve primjereno, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline. Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je prepoznatljivim, plavo-žutim oznakama, a pored signalizacije, na raspolaganju je i interaktivna digitalna karta koja praćenje rute omogućava i pomoću pametnog telefona. Ovaj projekt, otkad je pokrenut, bilježi značajan interes kako domaćih tako i inozemnih hodočasnika, šetača i ostalih rekreativaca, ponajviše Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, a što se posebice intenziviralo u periodima zahvaćenim striktnim epidemiološkim mjerama.

Ovim povodom, priliku da iznova istakne sve prednosti projekta Camino Krk te da se, pritom, zahvali svojim suradnicima i kolegama iz otočnih turističkih zajednica iskoristila je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka.

– Prije svega moram istaknuti kako su sve otočne turističke zajednice međusobnom suradnjom dale značajan doprinos razvoju projekta Camino Krk u smislu novog i inovativnog turističkog proizvoda. U neizvjesnim pandemijskim okolnostima, nakon što smo projekt definirali u suradnji s Bratovštinom Sv. Jakova, odlučili smo značajno ulagati u njegov daljnji razvoj. Prema tome, tijekom ove godine Camino Krk bio je u fokusu svih turističkih zajednica što znači da su uložena značajna financijska sredstva u označavanje kompletne rute, uključivanje dionika, izradu promotivnih materijala te jaku digitalnu promociju. Također, ove je godine zabilježen značajan interes naših gostiju za aktivnim odmorom, boravkom u prirodi te upoznavanjem prirodne, kulturne i povijesne baštine, a upravo je Camino Krk u potpunosti ispunio njihova očekivanja dodajući toplinu i duhovnu komponentu ovoj, potencijalima ispunjenoj, turističkoj priči. Svakako ćemo u daljnjim nastojanjima obratiti značajnu pozornost na komentare i sugestije turističkih eksperata zaprimljene temeljem prijave na javni poziv Skål International organizacije te nastojati dodatno učvrstiti suradnju svih projektnih partnera.

Izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!