Mažoretkinje otoka Krka osvojile New York

Mažoretkinje otoka Krka upravo su se vratile sa svoje prve prekooceanske turneje u sklopu koje su 12 dana boravile u New Yorku.

Zastava Punta i Hrvatske po prvi puta se zavijorila na jednoj američkoj paradi, a glavni i odgovorni „krivac“ za to su Mažoretkinje otoka Krka koje su prodefilirale Manhattan-om i čuvenom 5th Avenue na Columbus Day Parade. Parada se održava Kolumbu u čast, a prva proslava Dana Kolumba održana je upravo u New Yorku davne 1792. godine, a od 1907. godine Columbus Day je postao i državni praznik.

Na paradi je sudjelovalo više od 35 tisuća sudionika, a milijuni gledatelja paradu su pratili uživo uzduž 5th Avenue, ali i preko brojnih američkih TV kuća koje su paradu prenosile uživo.

Između tih 35 tisuća sudionika parade našle su se i Mažoretkinje otoka Krka koje su zajedno sa svojim mažoret prijateljicama iz Krašića u čitavom „moru“ američkih i talijanskih zastava ponosno zavijorile hrvatsku, puntarsku i krašićku zastavu. Ekipu hrvatskih mažoretkinja predvodila je predvodnica Mažoretkinja otoka Krka Kiara Zeko. Ovo je prvi put u povijesti da je neki hrvatski mažoret tim dobio priliku sudjelovati na jednoj američkoj paradi što je ogromna čast za cjelokupnu hrvatsku mažoret scenu, ali i za cijeli otok Krk i Hrvatsku čije slike su vidjeli milijuni pratioca Columbus Day parade.

Za djevojke je odlazak u Ameriku doslovno bila treća sreća jer su svoj put u New York dva puta morale odgađati. Prvi put 2020. godine kada je krenuo lockdown zbog Korone, a drugi put 2022. godine zbog tada još uvijek važećih epidemioloških mjera za ulazak u SAD koje su ukinute tek polovicom svibnja ove godine.

Da se isplatilo čekati potvrđuju članice Mažoretkinja otoka Krka koje su dobile priliku otputovati u New York i koje su se vratile prepune dojmova iz Grada koji nikada ne spava.

Veronika Dminić: „Predivan grad koji ima posebnu vibru, nezaboravno iskustvo letenja helikopterom da doživimo veličinu grada. Jako sam sretna i ponosna da sam dobila priliku biti dio Columbus Day parade i nadam se da ćemo se opet vratiti u NY. Naši iseljenici su nas divno dočekali. Predstava na Broadwayu je bila fantastična, gledale smo Aladdina.“

Ema Butković: „Ovo mi je bilo nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti dok sam živa. Sve mi je bilo odlično, ali let helikopterom iznad NY me oduševio. Jako sam ponosna što smo dobile priliku prodefilirati čuvenom 5th Avenue i nositi hrvatsku i puntarsku zastavu. Nisam znala da u NY ima toliko puno Krčana. Bilo mi je super družiti se s njima i plesati im.“

Leona Dokić: “New York je nevjerojatan. Bilo je sjajno biti dio ovog tima koji je dobio priliku nastupati na jednoj ovako velikoj paradi. Definitivno se želim opet vratiti.“

Kiara Zeko:Zauvijek ću biti zahvalna što sam dobila priliku posjetiti i upoznati ovaj sjajan grad. Imala sam tu čast da predvodim hrvatske mažoretkinje na Columbus Day paradi i da predstavim našu domovinu milijunima ljudi. Neopisivo dobar osjećaj. Voljela bih se što prije vratiti.“

Laura Nikić: „U New Yorku je bilo neopisivo predivno. Puno ljudi, drugačija kultura, drugačije sve. Kao iz filmova. Činjenica da smo mi te koje su prve nastupile na jednoj američkoj paradi u meni je budila osjećaj ponosa i dostojanstva. Kada tu dođe još i naša zastava i bezbroj ljudi koji su nas pratili osjećaj je veličanstven i teško se može opisati. To se jednostavno mora doživjeti.

Osim nastupa na Columbus Day Parade djevojke su se družile i s hrvatskim iseljenicima među kojima su brojni Krčani. Tako su djevojke na poziv bivšeg puntarskog župnika vlč. Saše Ilijića posjetile Hrvatsku katoličku misiju bl. Ivana Merza u Astoriji i prisustvovale svetoj misi. Nakon mise su ispred crkve izvele prigodan program za sve prisutne Hrvate, ali i brojne radoznale prolaznike.

Hrvatski radio New York ugostio je Mažoretkinje otoka Krka u emisiji uživo koju je vodila Gordana Škugor, a djevojke su tom prigodom dobile priliku iznijeti svoje dojmove s Columbus Day parade, ali i otkriti svoje buduće planove.

Kako to već biva na ovakvim turnejama, djevojke uvijek iskoriste priliku da uz promociju svog kraja i države promoviraju i hrvatske proizvode pa se i ovog puta u košarici s hrvatskim proizvodima našao prošek OPG Dminić iz Vrbnika kojem se Mažoretkinje otoka Krka zahvaljuju na podršci i donaciji.

Osim što su djevojke nastupale i promovirale svoj Zlatni otok bilo je tu slobodnog vremena i za istraživanje i upoznavanje New Yorka pa su tako istražile Manhattan na kojem su bile i smještene, ali isto tako i Brooklyn, Queens, Staten Island, Roosevelt Island i New Jersey iz kojeg su poletjele helikopterom u razgledavanje New Yorka iz zraka što je bilo nezaboravno iskustvo za sve. Tu su i brojne atrakcije koje su posjetile a među kojima su: Kip slobode, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Prirodoslovni muzej u kojem se snimao film „Noć u muzeju“, Summit One Vanderbilt, World Trade Center,Top of the Rock, itd… Posjet New Yorku začinile su i odlaskom na Broadway gdje su pogledale Aladdina i doživjele uživo kako izgleda predstava u Broadway produkciji.

Mažoretkinjama otoka Krka ovo nije prvo putovanje. Do sada su gostovale u brojnim gradovima diljem Europe kao što su Rim, Firenca, Barcelona. Monte Carlo, Nica, Cannes, Montpellier… ali definitivno je New York s odstojanjem najbolje i najopuštenije putovanje do sada koje se mora ponoviti. Sljedeće godine djevojke gostuju u Londonu, a nakon toga kreću u osvajanje Azije.

Sa svim onim što su do sada napravile za svoj Zlatni otok i sa svim svojim budućim planovima otok Krk nije mogao poželjeti bolje ambasadorice koje će ga predstavljati u zemlji i inozemstvu.

 

 

 

 

error: Content is protected !!