Marko Boras Mandić o novom prometnom pravcu: Krak autoceste od Permana do Grobnika značajno bi rasteretio promet na zaobilaznici

– Izgradnjom ovog kraka autoceste sav promet iz pravca Slovenije i Italije prema Zagrebu i Dalmaciji, i obrnuto, bi zaobišao Rijeku, a radi se o desecima tisuća vozila dnevno koji bi zaobišli Rijeku, poručuje Boras Mandić.

Rijeka – Cesta s najvećim prometom u državi, koja odavno nije zaobilaznica nego tranzitna cesta koja prolazi kroz grad. Izgradnjom čvora Kozala i rekonstrukcijom čvora Orehovica sadašnja riječka zaobilaznica treba postati brza gradska prometnica. Uz čvorove Draga i Škurinje i spojeve na ceste D 404 i D 403 te postojeće čvorove Zamet, Bakar, Čavle, Rujevica, Matulji i Trinajstići ta prometnica ne zaobilazi grad već ga integrira i povezuje, ističe Marko Boras Mandić te dodaje da je ‘izrazito bitno što prije započeti s izgradnjom nove riječke zaobilaznice, koja bi kako ime i govori prometno zaobišla grad i izmjestila tranzitni promet s gradskih prometnica’.

– U prostornom planu ucrtana je trasa prometnice od Permana do Grobnika. Izgradnjom ovog kraka autoceste sav promet iz pravca Slovenije i Italije prema Zagrebu i Dalmaciji, i obrnuto, bi zaobišao Rijeku. Dijelom se to odnosi i na tranzitni promet za, odnosno iz Istre. Radi se o desecima tisuća vozila dnevno koji bi zaobišli Rijeku. Učinci bi bili višestruki. Manji promet na sadašnjoj zaobi, veća sigurnost prometa, integriranost gradskih prometnica, kvalitetnija mobilnost stanovništva, bolja dostupnost usluga, manja zagađenost i ukupna veća vrijednost grada koji teče. Krenimo s ovom riječkom temom tamo gdje joj je i mjesto, kod usvajanja budućih planova i proračuna u Saboru na Markovom trgu, napomenuo je Boras Mandić.

error: Content is protected !!