VIDEO Mak Murtić i Mimika orkestar otvorili 64. Ljetne večeri koncertom Hram mora ili Altur mur

Altur mur novi je projekt Mimika orkestra koji je svoj početak doživio upravo na otoku Krku, ujedno i mjestu koje je skladatelja Murtića inspiriralo da napiše jedinstveno glazbeno-scensko djelo povezano s mediteranskim identitetom i kulturom.

Od Heraklita preko preko Preradovića, od Einsteina do Goethea, od Alighierija do Rilkea – “stalna samo mijena jest”. Upravo s tom mišlju i poznatim citatima slavnih imena koja su nam prethodila, na Kamplinu u Krku sinoć se skakalo kroz vrijeme i promišljalo o sadašnjosti, a sve kao uvod u 64. Ljetne večeri.

Uz poštivanje svih epidemioloških preporuka i u skladu sa neobičnom situacijom, 64. godinu za redom Ljetne večeri u Krku srećom nisu bile na popisu otkazanih manifestacija, a Frankopanski kaštel ponovo je odzvanjao glazbom i pljeskom.

Ljetne večeri službeno su otvorene potpisom gradonačelnika Darija Vasilića na povelju o otvaranju, dok je čast nastupa na otvorenju Ljetnih večeri pripala Maku Murtiću i njegovom Mimika orkestru, s koncertnim programom pod nazivom Hram mora ili Altur mur u prijevodu na veljotski jezik.

Altur mur novi je projekt Mimika orkestra koji je svoj početak doživio upravo na otoku Krku, ujedno i mjestu koje je skladatelja Murtića inspiriralo da napiše jedinstveno glazbeno-scensko djelo povezano s mediteranskim identitetom i kulturom. Kako se u njegovom prethodnom glazbenom projektu posvećenom staroslavenskim pogrebnim ritualima i praćenom albumom Divinities of the Earth and the Waters mogu prepoznati elementi slavenske, ali i grčke, turske te krčke tradicijske glazbe, ovim se projektom Murtić upustio u dublje istraživanje ovdašnjeg glazbenog nasljeđa, a na što su ga potaknule i dugogodišnje suradnje s glazbenicima i ostalim umjetnicima koji dijele inspirativan prostor Mediterana.

Mak Murtić Mimika orkestar

Okosnicu koncepta ovog projekta čine apstrahirani (fiktivni) višegodišnji, pa čak i višestoljetni razgovori vođeni u prostoru zatvorenog atrija, zamišljenog kao svojevrsni hram ili poprište socijalnih interakcija članova jedne imućne obitelji, njihovih najbližih prijatelja i suradnika. Tijekom godina, odnosno stoljeća tim zamišljenim prostorom prošli su mnogi ljudi ostavljajući ondje dragocjene informacije iz vanjskog svijeta. No njegovi stalni obitavatelji, glavni protagonisti, koji s jedne strane ukazuju na spektar ljudskih emocija, a s druge simboliziraju civilizacijom određene društvene strukture, tako konstruiraju specifična viđenja različitih događanja i društvenih mijena koje ih okružuju, unatoč tome što s njima nikada nisu u izravnom kontaktu.

Tako se Altur Mur sjajno uklopio u prostor i ambijent Frankopanskog kaštela, ali i u sam Krk koji s ponosom nasi epitete “grada povijesti i kulture”.

 

error: Content is protected !!