Krk: Jubilarnim darivateljima krvi uručeno ordenje i zahvalnice

Uz veliko srce i humanost svakog davatelja, postiglo se ono čemu teži svaka zemlja – potpunoj samostalnosti u osiguranju potreba za krvi

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk, uoči Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, 24. listopada 2022. godine, u krčkom Hotelu Maritim priređena je svečanost tijekom koje je zasluženo ordenje i zahvalnice, za iskazanu plemenitost i humanost, uručeno jubilarnim darivateljima krvi.

Ovim simboličnim činom Gradsko društvo Crvenog križa Krk odalo je počast svim dobrovoljnim darivateljima krvi s područja otoka Krka, a spomenuta priznanja, uz upućenu zahvalnost na promicanju kulture kontinuiranog darivanja krvi, zajednički su im podijelili Marija Jakominić i Antun Lončar, ravnateljica i predsjednik krčke asocijacije.

Jubilarna zahvalnica za pet puta darovanu krv pritom je uručena Franciski Rubinić Gržetić, za deset puta darovanu krv Luki Oršiću, Vedranu Saftiću, Dinu Županu, Miloradu Depikolozvaneu i Mariju Terziću, za 20 darivanja Tiboru Mornaru, Goranu Grubišiću, Goranu Dukiću, Hrvoju Demu i Renatu Gržetiću, za 30 darivanja Aleksandru Đorđeviću, Antonu Bajčiću, Ivanu Karabaiću i Mateju Balukčiću te za 40 puta darovanu krv Milanu Birtu i Franju Seršiću.

Brončani orden za 50 puta darovanu krv ovom je prigodom dodijeljen Gojku Šulini, Antonu Jurini, Kristijanu Brusiću i Ivanu Poloniju, dok su srebrni orden za 75 puta darovanu krv primili Luka Žanić i Klaudijo Zahija. Zlatni orden za 100 puta darovanu krv i ulje na platnu slikara Rada Žica pripali su Zlatku Sindičiću. Time je uz Davorku Zahiju, Berislava Manestra, Zdravka Petrića, Zorana Đunđeka, Zlatka Jurkovića, Emila Karabaića, Nikolu Pavana, Josipa Mahulju i Josipa Odobašića u Klub darivatelja krvi 100 kapi, ušao i Zlatko Sindičić. Riječ je o Klubu koji okuplja darivatelje sa 100 i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više davanja s područja otoka Krka, osnovanom 2017. godine na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krk. Podatci o njegovim članovima pohranjeni su u Spomen knjizi koja baštini uspomene na sve one koji su godinama tiho i nenametljivo činili dobro, humanošću se isticali, davali sebe i tako poklanjali zdravlje potrebitima.

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj, počevši još od 25. listopada 1953. godine, kada je u organizaciji Crvenog križa u Sisku organizirana i provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, zbog čega je taj dan i proglašen Danom dobrovoljnih davatelja krvi. Otad pa sve do danas broj doza prikupljene krvi u stalnom je porastu, pa tako ni tijekom Domovinskog rata niti jednom ranjeniku nije bio ugrožen život zbog pomanjkanja krvi. Uz veliko srce i humanost svakog davatelja, postiglo se ono čemu teži svaka zemlja – potpunoj samostalnosti u osiguranju potreba za krvi. Samodostatnost opskrbe zdravstva s dovoljnim i sigurnim količinama potrebnih doza krvi predstavlja nacionalno bogatstvo, stoga moramo biti ponosni jer postojeći sustav organizacije i kontinuiranog provođenja akcija prikupljanja krvi u potpunosti zadovoljava potrebe zdravstva Republike Hrvatske. A brojke ostvarene u prošloj, 2021., godini, kada je na razini čitave Hrvatske, u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa, uz pomoć velikog broja volontera, prikupljeno čak 185.705 doza, potvrđuju sve netom spomenuto.

Izvor: Grad Krk
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Krk/FB
error: Content is protected !!