Krk i danas bez novozaraženih, PGŽ jedina obalna županija koja nije u crvenoj zoni

Među zaraženima uglavnom je riječ o lakšim ili asimptomatskim slučajevima, a samo 5 covid pozitivnih osoba je hospitalizirano.

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 slučajeva novooboljelih osoba. Na otoku Krku ni danas, treći dan za redom, nemamo novih slučajeva, potvrđeno nam je iz PGŽ-a.

“Prema jučer pristiglim podacima Nacionalnog stožera, Primorsko-goranska županije jedina je od obalnih regija koja prema broju zaraženih u proteklih 14 dana nije ušla u crvenu zonu”, rekao je otvarajući današnju konferenciju za novinare Županijskog stožera civilne zaštite načelnik Marko Boras Mandić. Dodao je da su uz nas van crvene zone još samo dvije kopnene županije, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska. “No, nismo više niti u zelenoj zoni jer nam je kroz proteklih 14 dana broj novooboljelih porastao na 39, i premda je to daleko manje od 90 koliki je nacionalni prosjek ili oko 300 koliko broji Splitsko-dalmatinska županija, mi smo sada s tom brojkom u takozvanoj žutoj zoni. Po europskim kriterijima taj dvotjedni rast označava se zelenim ako je do 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika, od 16 do 60 je žuta zona, a sve preko tog broja crvena”, pojasnio je Boras Mandić.

Dodao je kako je na razini Županijskog stožera dogovoreno da će se svakih 14 dana objavljivati taj podatak i sukladno tome odrediti primjenu epidemioloških mjera. Cilj je da se ne zaustavljaju gospodarske aktivnosti, ali da se ograniče veća okupljanja, osim ako se ona održavaju pod pojačanim preventivnim mjerama i nadzorom.

“Danas je na području PGŽ evidentirano 19 novooboljelih, u dijelu slučajeva radi se o importaciji virusa iz drugih područja, određeni broj je i iz već poznatih žarišta, jednog vjenčanja i plesnog događanja, no za pojedine slučajeve još se ne zna kako su se zarazili”, rekao je voditelje epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević.

55 respiratora, 1000 kreveta, novi PCR uređaj…

Dodao je da to upućuje na postojanje lokalne transmisije što bi svako trebalo zaustaviti. Trenutno u Županiji imamo 109 aktivnih slučajeva zaraze, među njima je i prvi slučaj korona pozitivan u Gorskom kotaru, 4 osobe su ozdravile, a oko 500 osoba je u samoizolaciji. Uglavnom je riječ o lakšim ili asimptomatskim slučajevima, a samo 5 covid pozitivnih osoba je hospitalizirano.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića riječ je o bolesnicima koji imaju simptome i smješteni su na Klinici za infektivne bolesti. “Za najteže bolesnike imamo osiguran dovoljno velik kapacitet, 55 respiratora koji nam uz visoku stručnost kolega jamče sigurnost za one najteže pacijente. Imperativ koji imamo je liječiti sve bolesnike, a ne samo covid pozitivne. Ovo vrijeme predstavlja veliki izazov za sustav, jer KBC Rijeka ima preko 1000 kreveta, velik broj ambulantnih bolesnika, dijagnostike, terapije i to je sve ono što mora ići, bez zastoja, a paralelno moramo i bolesnike i djelatnike zaštititi od ulaska korona infekcije”.

Ružić je rekao kako do sad KBC nije radio covid testiranja, no u kolovozu su pokrenuli nabavku vlastitog PCR uređaja koji će omogućiti brzo testiranje, a nakon što covid epidemija prođe uređaj će se koristiti za sve druge virusne bolesti. Vrijednost tog uređaja je 550.000 kuna.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da se privode kraju opsežne pripreme za siguran početak nove školske godine. U 66 odgojno-obrazovnih ustanova kojima je osnivač PGŽ ukupno kreće preko 18.000 djece, a u njima je zaposleno 3.200 djelatnika. Stilin je istaknula da će se u svim osnovnim školama nastava odvijati po takozvanom A modelu, u razredima, a samo u dvije škole s najvećim brojem učenika, Kastvu i Viškovu, kombinirat će se on line i nastava u razredima i to u tjednom ritmu.

error: Content is protected !!