Krk domaćin znanstveno-stručnom skupu o klimatskim promjenama i očuvanju mora

Zaključci Skupa bit će predstavljeni široj javnosti putem medija i dostavljeni odgovornim tijelima na državnoj i regionalnoj razini. Na Skupu sudjeluje pedeset znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Australije i Kanade

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula i Udruga Morski obrazovni centar Pula i organiziraju III znanstveno-stručni skup pod nazivom “Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora”. Skup se nastavlja na predhodna dva održana Skupa u organizaciji Eko Kvarnera u Gradu Krku, 2020. Proširenje ekološke mreže natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis, Linneaus, 1758 i u 2021. Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora.

Skup se organizira s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima na Jadransko more, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. (oceansko desetljeće). Ovom će prilikom biti razmatrani negativni utjecaji – od djelatnosti čovjeka do klimatskih promjena – na ekosustav Jadranskog mora te moguće prilagodbe brzim promjenama koje se u morima događaju i nužnost provođenja aktivne zaštite morskih ekosustava.

Jasno definirani zaključci Skupa bit će predstavljeni široj javnosti putem medija i dostavljeni odgovornim tijelima na državnoj i regionalnoj razini. Na Skupu sudjeluje pedeset znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Australije i Kanade.

Službeno otvaranje na rasporedu je u petak 30.9.2022. u 9 sati, u Velikoj vijećnici Grada Krka.

Skup se održava uz podršku predsjednika republike Hrvatske Zorana Milanovića.

error: Content is protected !!